"A kormány próbálja mindenkinek megteremteni a sportolás lehetőségét. Az élsport példát mutat mindenki számára, és néhány évtized múlva önökről is úgy beszélnek majd, mint mi most a régmúlt nagyjairól" - mondta Kásler Miklós. "A kormány nevében díjakat adok át, a nemzet nevében pedig köszönöm önöknek" - tette hozzá.

Az eseményen 15 díjat és két miniszteri elismerő oklevelet adtak át.

Bay Béla-díjat vehetett át kiemelkedő edzői tevékenysége, nevelő-oktató munkája, valamint edzői életműve elismeréseként Rátgéber László kosárlabda mesteredző, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának a docense, Nagy György, a Szolnoki Sportcentrum korábbi kajak-kenu mesteredzője és Pavlovics György gyermekorvos.

Fotó: EMMI

Kiemelkedő sportteljesítménye és sportolói életműve elismeréseként Csík Ferenc-díjat kapott Rózsa Norbert olimpiai bajnok úszó, Szász Emese olimpiai bajnok vívó, a Vasas vívószakosztályának társelnöke és Tóth András paralimpiai bajnok úszó, genetikus.

A sport népszerűsítésében és a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért Eszterházy Miksa-díjban részesült Böröczi Antalné, a Somogy Megyei Természetbarát Turista Egyesület elnökségi tagja, a Zöldpont Életmódklub munkatársa, Horváth Gábor Andor korábbi sportszervező és Orovecz József, a szarvasi Dózsa Mezőgazdasági Termelőszövetkezet munkavédelmi és tűzvédelmi vezetője, volt labdarúgó.

Fotó: EMMI

Kemény Ferenc-díjat kapott a sport területén végzett kiemelkedő oktatói és tudományos tevékenysége elismeréseként Kovácsné Balogh Judit, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Továbbképző Központ sport-oktatásszervezője, Laczkó Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának a docense és Megyeriné Szabó Anita, az Országos Sportegészségügyi Intézet stratégiai igazgatója.

Fotó: EMMI

Kerezsi Endre-díjat vehetett át a testnevelés és a sport iskolai népszerűsítésében, és a diáksport szervezésében végzett munkájáért Ali Csabáné, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium nyugalmazott testnevelő tanára, Pálóczi László, a Magyar Diáksport Szövetség nyugat-dunántúli regionális irodájának a menedzsere és Veres Pál, a Szolnoki Sportcentrum nyugalmazott sportszervezője.

A miniszteri elismerő okleveleket a sportszakmai területen végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Dóka András, a Bács-Kiskun Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület főtitkára és Szabó Pál, a Ninja Karate Centrum Budo Akadémia edzője kapta.

A kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án Budapesten rendezte meg a Magyar Athletikai Club (MAC) - Magyarország legrégebbi egyesülete -, ennek emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta ez a nap a Magyar Sport Napja.

Magyar Sport Napja díjátadó kitüntetettjei

(MTI)