A miniszter kifejtette, szeretné, hogy hasonló projektek szülessenek és öltsenek testet más magyarországi tudásközpontokban is.

A 2024 második félévében esedékes magyar uniós elnökség egyik meghatározó prioritása lesz az EU globális versenyképességének fenntartása és megerősítése. Látjuk, hogyan veszít globális gazdasági pozíciókat Európa, miként nő a lemaradás a kutatásfejlesztésben az innováció területen - mondta Bóka János.

Egyesek ezt a problémát a regionális fejlesztési politika rovására létrehozandó versenyképességi eszközökkel akarják orvosolni. Az ELI ALPS projekt azonban bizonyítja, hogy a regionális fejlesztési politika és a versenyképesség nem egymással ellentétes, hanem egymást erősítő célkitűzések - közölte a politikus.

A magyar uniós elnökség hangsúlyt kíván fektetni az európai biztonság- és védelempolitika megerősítésére. Ehhez a kutatóközpontnak a lézertechnológia révén áttételes kapcsolatai vannak - tudatta a miniszter.

A fejlődés ma már partnerek és nemzetközi együttműködés nélkül nem lehetséges, sem nekünk, sem másoknak, sem Európa egészének. Aki az Európai Unión belül politikai célzattal kizár másokat a tudományos együttműködésekből, a szűk látókörűen nem egyszerűen hibát, hanem bűnt követ el. Az ELI ALPS projekt viszont példa olyan együttműködésre, ami nyitott, amellyel együtt erősebbek lehetünk, és amely nem valaki kárára gyarapít bennünket - szögezte le Bóka János.

 

 

(MTI)