A miniszter elmondta: az egészségügyi rendszer is felkészül a negyedik hullámra, de ez elsősorban az átoltottságtól függ. Hozzátette: lényeges, hogy a 12-18 év közötti korosztály, valamint a négy hónappal ezelőtt átoltott, elsősorban idősebb emberek oltására is kerüljön sor.

A beszélgetés során szóba kerültek a baloldaltól érkezett egészségügyet érintő támadások is. Ezzel kapcsolatban rámutatott: korábban Hans Kluge a WHO európai igazgatója méltatta a magyar egészségügy helytállását, a héten pedig a WHO főigazgatója Budapesten tett látogatása során beszélt elismerően a magyar járványügyi védekezésről. Kásler Miklós hozzátette: a WHO vezetője a találkozó előtt személyesen kereste fel az Országos Onkológiai Intézetet, amely után felvetette, hogy az Intézet váljon regionális onkológiai központtá. Ez megint csak a magyar egészségügy nagyon jelentős elismerése volt.

A tanévkezdéssel kapcsolatban kiemelte: a Kormány az óvodakezdéshez és az iskolakezdéshez is nyújtott támogatást. Kifejtette: 40 ezer csomagot juttatnak el hátrányos helyzetű óvodásoknak, a tanszercsomagokkal pedig 110 ezer rászoruló diákot támogatnak.

A beszélgetés végén Kásler Miklós beszélt A halál népbiztosa c. film díszbemutatójáról. A Szamuely Tibor történetét feldolgozó művel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy rendkívül lényeges az ilyen történetek feldolgozása és megismertetése a fiatalsággal. Ez a film a mindenkori vörösterror, vagy a barna terror, vagy a szivárvány minden színében megjelenő terrornak fizikai és lelki áldozatainak állít emléket abból a célból, hogy ez ne ismétlődjék meg.

(EMMI)