Fantasztikus évtized előtt állunk, hihetetlen gyorsasággal áll majd emelkedő pályára a gazdaság, amint túl leszünk a járványügyi korlátozások miatt nyomorúságosnak tűnő pár hónapon – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. Az elemzők előrejelzései szerint a világgazdaság is könnyen lehet, hogy korábban nem látott méretű növekedésnek indul, a magyarnak pedig még gyorsabbnak kell lennie. A magyar gazdasági rendszer dimenzióváltás előtt áll: egy digitalizált, a saját az hulladékát is feldolgozni képes, úgynevezett körforgásos gazdaság lesz radikálisan lecsökkentett szén-dioxid-kibocsátással, teljes foglalkoztatással és EU nyugati felénél érzékelhetően gyorsabb növekedéssel.

Az emberek is gyarapodni fognak, nagyobb otthonokban élnek majd és több gyermeket vállalnak – fejtette ki a kormányfő. Tehát nagy idők kapujában állunk, csak ezt a mostani szürke, járványügyi korlátozások között töltött hónapok hangulatában nehéz elképzeni.   

 

Mindezt megalapozza a 2010 és a 2020 közötti időszak, amely az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede volt Magyarországnak. Kétszeresére emelkedett a minimálbér és az átlagbér, a magyar emberek pénzügyi megtakarításai a háromszorosára növekedtek és megközelítettük a teljes foglalkoztatottságot. A magyar gazdaság jól teljesített, ennek köszönhető, hogy a járvány okozta válság idején sem kell lemondanunk egyetlen nagy tervünkről sem. Megkezdjük idén a 13. havi nyugdíj visszaépítését, folytattuk a családtámogatási lépéseket és megvalósítjuk az ország eddigi legnagyobb otthonteremtési programját.  

Orbán Viktor szerint válság idején a baloldal általában az adóemelésben látja a megoldást, de ez helytelen gondolkodásmód, ilyenkor adót kell csökkenteni, az államnak és az önkormányzatoknak egyaránt, sőt a bankoknak is be kellett szállniuk a hitelfizetési moratórium meghosszabbításával. A vállalkozásokat kell abba helyzetbe hozni, hogy minél több embernek munkát tudjanak adni.

 

(kormany.hu)