A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen megtartott konferencián az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elengedhetetlennek nevezte, hogy a kisebb és közepes gazdálkodók is fejlesszék technológiájukat. Az információk gyűjtése, feldolgozása, a technológiai műveletek automatizálása és robotizálása a környezeti erőforrások hatékony felhasználása mellett hozzájárul a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez, a termelés biztonságosabbá tételéhez. Az energiaárak folyamatos emelkedése – a gazdálkodáshoz szükséges inputanyagok árának növekedésével jár, ez is arra ösztönöz minél több gazdálkodót, hogy alkalmazza a költségeket csökkentő technológiai újdonságokat – mondta Feldman Zsolt.

Fotó: Vermes Tibor

Az államtitkár örvendetes fejlődést tapasztal azon technológiák elterjedésében, amelyek a precíziós gazdálkodás hátterét adják. Ezek nagy választéka elérhető már szélesebb körben is. Az agrárpolitika célja, hogy megteremtse azt a környezetet, amelyben a precíziós gazdálkodás során keletkezett adatokat mind a gazdák, mind pedig az állam a lehető leghatékonyabb módon képes hasznosítani. A gazdák digitális átállásának elősegítése érdekében hirdette meg az agrártárca tavaly a precíziós gazdálkodást támogató felhívást, 100 milliárd forint keretösszegben, amelynek kiemelt célja volt, hogy a korszerű gépek, eszközök és szolgáltatások révén a mezőgazdasági vállalatok és gazdaságok hatékonyabban, jövedelmezőbben termelhetnek a környezet megóvását mellett.

Feldman Zsolt ismertette: a felhívásra összesen 212 milliárd forint támogatási igény érkezett, 2905 pályázatból már 1131 termelő megkapta - 96 milliárd forint értékben - a támogatói döntést. A magyar gazdák nyitottak a precíziós technológiák iránt, 8 052 db gép beszerzésére nyújtottak be igényt, közülük 3 360 db gép beszerzését támogatja a szaktárca – mondta az államtitkár.

(AM Sajtóiroda)