Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, a koronavírus elleni oltás továbbra is önkéntes, de regisztrációhoz kötött. Aki kéri, néhány napon belül megkaphatja az oltást. Az online időpontfoglalóban jelenleg az Astrazeneca-, a Sinopharm és Szputnyik vakcinára van lehetőség időpontot foglalni.

A regisztráltak mintegy 80 százaléka már megkapta az oltást, az elmúlt négy hét alatt közel kétmillió első oltást adtak be. Egymilliónál kevesebb azok száma, akik még várnak az első adagra.

Magyarország Európában elsőként szerezhette vissza a szabadságát

Az oltásokkal sikerült a koronavírus-járvány harmadik hullámát megtörni, és ennek köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott. Azok, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, újra igénybe vehetik a korábban szünetelő szolgáltatásokat.

Magyarország Európában elsőként szerezhette vissza a szabadságát. Ez  kétségkívül még nem teljes, de aki beoltatja magát, az visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét.

Korábban azért tartottunk online konzultációt, hogy megtudjuk, mi a magyar emberek véleménye a járvány elleni védekezésről. Több mint félmillióan fejtették ki a véleményüket, 65 százalékuk támogatta, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élvezhessenek előnyöket. Ezen alapul a magyar védekezési stratégia.

(kormany.hu)