„Jó érzés, hogy az embernek ilyen kollégái vannak” - ezzel a gondolattal köszöntötte Rácz András az idei Pro Natura díjazottakat. Valójában nemhogy egy gondolattal, egy hosszú ünnepséggel sem lehet igazán kifejezni azt a sokszor több évtizedes szakmai életutat, ami ma itt egy-egy elismerés mögött áll – mondta az államtitkár.

Fotó: Vermes Tibor

 Beszédében megemlékezett az első hivatásos természetvédelmi őr, Gulyás József életútjáról, aki 1922-ben állt szolgálatba a Kis-Balatonon. Az ünnepségen a róla készült, eddig még nem publikált fotók kerültek bemutatásra, melyeket Vönöczky Schenk Jakab, egykori ornitológus készített. A képek nyomán az államtitkár felidézte, hogy Vönöczky Schenk Jakab a Kis-Balatoni kócsagállományról írt drámai beszámolói hatására, közadakozásból sikerült az első hivatásos természetvédőt szolgálatba léptetni Magyarországon. A két természet iránt elkötelezett ember áldozatos munkáját jól példázza, hogy bár akkor csupán 4 pár nagy kócsag fészkelt a Kis-Balatonon, mára Magyarországon ez a madárfaj közel 4200 párra szaporodott.

Fotó: Vermes Tibor

Az államtitkár köszöntőbeszédében kitért arra is, hogy ezen a díjátadón nemcsak a Pro Natura díjasokat, de magát az elismerést is ünnepeljük, hiszen 50 évvel ezelőtt, 1974-ben alapították ezt a díjat. Az emlékplakett egyik oldalán, Tildy Katalin tervező elképzelése nyomán, ez az egykor a kipusztulás szélén álló nagy kócsag szerepel, mely madárfaj csodálatos fennmaradásának köszönhetően azóta is a természetvédelem egyik szimbóluma – mondta Rácz András. „Ott van minden védett területet jelző táblán, szolgálati, meg ügyszeretetből viselt jelvényen, természetvédelmi kiadványon, levélpapírok fejlécén. Bárhol, bármilyen formában találkozunk vele, látványa számunkra mindig öröm.

Fotó: Vermes Tibor

A közös ügyet szolgálók összetartozás tudatának az ébren tartója." – idézte a díj tervezőjétől köszöntőjében az államtitkár. Említést tett arról is, hogy az emlékplakett másik oldalán az az őrségi nemzeti parkban található kocsányos tölgy látható, melyről úgy tartják, hogy Magyarország legrégebbi fája, ami ezer éve, Szent István király ideje óta itt áll. Zárásként az idei díjazottak felé fejezte ki elismerését és köszönetét, akik erre a történelmi múltra visszatekintő természetvédelmi munkának a továbbörökítői és fenntartói. Ennek a munkának köszönhető az identitásunk alapját képező jellegzetes magyar tájak fennmaradása.

Az elismerésben részesültek listája itt olvasható, a fotók pedig itt érhetők el. 

(AM Sajtóiroda)