A dokumentum ünnepélyes aláírásakor a kormányfő kiemelte, a garantált bérminimum 260 ezer forint lesz, a minimálbér pedig 200 ezer forint. A minimálbérrel együtt a közfoglalkoztattak bére is jelentős mértékben emelkedni fog.

- Az elmúlt 12 évben összesen 172 százalékos volt a minimálbér növekedése, majdnem háromszorosára emelkedett a minimálbér. Szerintem ez a magyar szakszervezeti mozgalom legnagyobb sikere. Szerintem az, hogy mindenki dolgozhat, az a munkaadók legnagyobb sikere. Hogy közben a pénzügyek, meg az államháztartás rendben van, az meg a kormánynak a sikere. Mi is abban gondolkodunk, hogy itt mindenkinek jól kell járnia.

Minden egyes bérmegállapodásnak velejárója nemcsak a minimálbérek emelkedése, hanem a munkáltatókat terhelő adók és járulékok csökkentése is – jelezte a miniszterelnök.

Fotó: MTI

Arról is beszélt, hogy a mai bérrendszer jóval tisztességesebb, mint a 12 évvel ezelőtti, de a munkát sohasem lehet eléggé megbecsülni. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja az átlagbéreket is, és ezért a mai hír nem egyszerűen csak a minimálbérből és a garantált bérminimumból élő emberek számára jó hír, hanem mindenki számára, aki dolgozik.

(kormany.hu)