Orbán Viktor azt mondta, ha valaki visszanéz az elmúlt két évre, akkor könnyen beláthatja, hogy "egyre gyorsuló ütemben megyünk bele a nyílt konfliktusba". Aki azt állítja, hogy nincs közvetlen háborús veszély, becsapja az embereket - tette hozzá.

A kormányfő szerint a békepárti erőket próbálják elhallgattatni, példaként a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet említette. Elmondta, egy háború, egy közvetlen katonai konfliktus előkészítése zajlik. Az oroszok azonban nem egy harmadrendű ország, minden nyugati lépésre válaszlépés lesz, ez hozza magával a háború kiterjedését. Az utolsó pillanatokban vagyunk, centiméterekre vagyunk a visszatérésre már lehetőséget nem adó pont elérésétől. Most kell cselekednünk - fogalmazott Orbán Viktor.

Magyarországnak mindenképpen ki kell maradnia egy ukrajnai NATO-misszióból - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök. Ha abba csak a kisujjunkat is beletesszük, akárcsak a tervezési fázisban is részt veszünk, be fog bennünket szippantani - mondta a kormányfő.

"Amikor a NATO igazán megindítja majd ukrajnai katonai misszióját, akkor Magyarország területe és a NATO részvételéhez, a NATO számára felajánlott magyar katonai egységek fölötti irányítás átkerül nemzeti hatáskörből a NATO-parancsnokhoz" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Fotó: MTI

Ha ez bekövetkezik, akkor elvesztettük a szuverenitásunk egy nagyon fontos részét, átadtuk a szuverenitásunk nagyon fontos részét, és onnantól kezdve nem tudjuk a magyar csapatokat kívül tartani a háborún - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök nagyon közelinek nevezve a pontot, amikor kilépünk az ukrajnai szerepvállalást előkészítő minden NATO-akcióból, hozzátéve, a lépést még meg kell tárgyalni a szervezet jelenlegi és leendő főtitkárával. Világossá kell tennünk, hogy Magyarországnak joga van ragaszkodni a NATO alapszerződéséhez, amihez csatlakoztunk - fogalmazott, hangsúlyozva, a dokumentum védelmi szerződésként határozza meg a szervezetet.

A Liszt Ferenc repülőtér többségi tulajdonának visszavásárlásával olyan vagyontárgyat szereztünk vissza, amelyből csak egy van, és az ilyet sosem szabad odaadni másnak, azt mindig meg kell tartani - hangsúlyozta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Orbán Viktor kiemelte: háborús időkben eleve jobb, ha az ország egyetlen komolyan vehető nemzetközi reptere közvetlen magyar irányítás alatt van. "Ez majdnem monopólium, tehát ebből nincsen több" - mutatott rá. Tervei szerint a reptér értékét gyorsan növelni fogják, ennek érdekében a világ legnagyobb reptér-üzemeltetőjét, a francia Vincit is bevették. Van még tervünk, hogy később majd katariakat is bevonunk, de a többséget mindenképp meg akarjuk őrizni - közölte a miniszterelnök.

(kormany.hu)