A Visegrádi Csoport országainak kormányfői a soros magyar elnökség kezdeményezésére egyetértési megállapodást (Memorandum of Understanding) írtak alá 2021. december 13-i budapesti találkozójuk során az űrkutatás és békés célú űrtevékenység terén zajló közép-európai együttműködés fejlesztésére.

Az űrszektor dinamikusan növekvő jelentősége szükségessé teszi, hogy a négy állam e kutatásintenzív csúcságazat terén is szorosabban működjön együtt, ösztönözve gazdasági szereplőik, kutatóintézeteik és egyetemeik hatékonyabb közös munkáját az űrkutatásban és az űripari innovációban, továbbá álláspontjuk egyeztetését egyes nemzetközi szervezetek napirendjén lévő űrügyi kérdésekről. A keretmegállapodás részes államai eltökéltek közös űrgazdasági és tudományos programok indítása, valamint a közép-európai régió láthatóságának és elismertségének növelése mellett.

Három visegrádi ország az Európai Űrügynökség tagállama, Szlovákia együttműködő partnerállama. A visegrádi országok közreműködtek az Európai Unió idén tavasszal hatályba lépett Űrprogramjának kidolgozásában is, és érdekeltek vagyunk abban, hogy a szektor fejlődését célzó, jelentősen megemelt uniós pénzügyi forrásokra sikerrel pályázzanak a közép-európai entitások.

Az űrszektor eredményei ma már mindennapi életünk részei, legyen szó navigációról, meteorológiáról, környezetvédelemről, mezőgazdaságról, vízgazdálkodásról, természeti katasztrófák megelőzéséréről és kezeléséről, honvédelemről és nemzetbiztonságról. A visegrádi országok miniszterelnökeinek megállapodása biztosítja a legfelsőbb szintű kormányzati támogatást ahhoz is, hogy az űrtechnológiákat a négy ország az eddigieknél is hatékonyabban, egymással szorosabb együttműködésben alkalmazza és fejlessze a jövőben.

(KKM)