Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt, hogy a koronavírussal kapcsolatos számok nyilvánvalóan növekedni fognak, de a várakozások szerint a fertőzésszámok ugrásszerű növekedését nem fogja hasonló arányban követni a kórházba kerülők és a halottak számának növekedése.

Ha az oltás működik, Magyarország működik

Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa járványügyi szempontból, a kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni.

Az idősebbek veszélyeztetettsége most is nagyobb. Ezért arra kérünk mindenkit - különösen a hatvan éven felülieket- , hogy aki még nem tette, oltassa be magát. Regisztráció az oltásra: vakcinainfo.gov.hu

A harmadik oltás is elsősorban az idősebbeknek, a hatvan év felettieknek javasolt, ez négy hónap után lehetséges, hat hónap után pedig kifejezetten ajánlott.

Fotó: MTI

Magyarországon vakcinabőség van

Hazánkban bőven van oltóanyag: Pfizer- és Moderna-oltásból mintegy 3,3 millió, AstraZenecából 1,5 millió, Janssenből csaknem 300 ezer, Szputnyikból 77 ezer, Sinopharmból 2,6 millió adag áll rendelkezésre.

Magyarország csatlakozik a 12 év alattiaknak adható - még engedélyezés alatt lévő - Pfizer-oltás uniós beszerzéséhez. Ha lesz ennek a korosztálynak beadható vakcina, Magyarország is beszerez belőle.

Kezdeményezzük a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A kormány a veszélyhelyzet január 1-jéig történő meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél. Ez semmilyen szabadságjogi korlátozást nem jelent. Korábban már feloldották az alapvető alkotmányos jogok gyakorlását korlátozó szabályokat, a veszélyhelyzet meghosszabbítása esetén így például továbbra is lehet tüntetni. A meghosszabbítást a kormány akcióképességének biztosítása, a gyors reagálás miatt szükséges.

(kormany.hu)