Gulyás Gergely úgy értékelt: ha a választások nem erősítik meg békepárti álláspontját, a kormány nem tudta volna elérni, hogy Magyarország kimaradjon a NATO ukrán katonai missziójából.

A miniszter kiemelte: a választási eredményeknek köszönhető, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral szerdán sikerült "korrekt módon", a magyar érdekeket érvényesítve megállapodni.

"Magyarország sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem vesz részt a NATO ukrán missziójában" - mondta, hozzátéve, a kormány nagyon veszélyesnek tartja a missziót, amely a háború kiterjedésével járhat Magyarország közvetlen közelében.
Ugyanakkor jelezte, Magyarország a háború elől menekülőknek, ahogy a háború kitörése óta eltelt bő két évben, úgy a továbbiakban is menedékjogot biztosít,

"senkit nem küldünk vissza sorozásra Ukrajnába".

Gulyás Gergely felháborítónak, igazságtalannak és elfogadhatatlannak nevezte az EU-bíróság ítéletét, amellyel 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt.

Az ítélet ellentmond az Európai Unió jogának, összeegyeztethetetlen a magyar alkotmánnyal, és azt az országot bünteti, amelyik a kezdettől fogva elutasítja a migrációt és védi a saját, illetve Európa külső határait - mondta.
Hozzátette: az ítélet egy "normális bíróságon soha nem születhetett volna meg".

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy az ítélet a kereseten is túlterjeszkedett. Az Európai Bizottság 7 millió eurós elmarasztalást és az ítélet teljesítéséig napi 6 millió forint bírságot kért, a bíróság ezzel szemben 200 millió euróra marasztalta el Magyarországot és az ítélet teljesítéséig napi 1 millió eurót, tehát a kért bírság hetvenszeresét állapította meg.

Ez a miniszter szerint a kommunista rémuralom és a Rákosi-rendszer azon ítéleteire emlékeztet, amikor csak börtönt vagy életfogytiglant kértek, de halált szabott ki a bíró.

Az ítélet teljesen szembemegy mindazzal, amit az európai jogról, a magyar alkotmányról, a külső határvédelemről és a migrációval szembeni hatékony fellépésről gondolunk - jelentette ki.

Vitályos Eszter kormányszóvivő közölte: az elmúlt két hétben 310 milliárd forintnyi, kormányzati forrásokkal támogatott fejlesztést adtak át Magyarországon.

A 84 nagyobb projekt közül kiemelte: közúti infrastruktúra-fejlesztésekre 125 milliárd forintot fordítottak, ebből 116 milliárdot a Kalocsa-Paks hidra, mintegy 2,5 milliárdot pedig az M1-es új pátyi lehajtójára.

Az egészségügy területén kiemelte a Pécsi Tudományegyetem klinikai központjának új sürgősségi gyermekgyógyászati központját, amelynek létrejöttéhez 2,7 milliárdos támogatást adott a kormány.

Szólt arról is: átadták a négymilliárd forintból kialakított újbudai gyermekegészségügyi központot és egynapos sebészetet, Etyeken pedig új egészségügyi centrum nyílt.

A kultúra és közművelődés területén csaknem 14 milliárd forint értékben valósultak meg új beruházások - mondta. Hozzátette: ebből 12 milliárd a geszti Tisza-kastély felújítását szolgálta.

Emellett, jelezte, lezárult a szolnoki várkerület turisztikai célú fejlesztése, átadták Sátoraljaújhelyen a 700 méter hosszú, 80 méter magasan ívelő Nemzeti összetartozás hídját; a projekt költsége 4,3 milliárd forint volt.

A vállalkozásfejlesztési beruházások között említette a kormányszóvivő, hogy közel 115 milliárd forint támogatásból Szombathelyen új szenzorgyártó kapacitással bővült egy meglévő elektronikai alkatrészgyártó üzem, 250 új munkahelyet teremtve ezzel, míg Szikszón 80 milliárd értékű kapacitásbővítést hajtott végre a Hell Energy; itt 240-nel bővül a foglalkoztatottak száma.

Szólt arról is: szerdán családbarát beruházásokat - 16 családi apartmanházat, 114 négyzetméteres fedett közösségi teret és naperőművet, játszóteret, multifunkcionális sportpályát és új urnatemetőt - adtak át a Nógrád vármegyei Mátraverebély-Szentkút római katolikus nemzeti kegyhelyen. Egy olyan búcsújáróhely ez, ahová évente 300 ezer zarándok látogat el - jelezte a kormányszóvivő, megemlítve, a teljes beruházásra 3,4 milliárd forintot biztosított a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Vitályos Eszter szólt arról is: csaknem 20 milliárd forint értékben adtak át oktatási célú fejlesztéseket: egy másfél milliárd forintból felújított és bővített iskolát Kulcson, valamint megtörtént a miskolci egyetem tudományos adatelemző módszertani központ és levéltári nyílt adatforrástár műszaki átadása.

Mezőhegyesen 4,2 milliárd forintból sportcsarnok épült, Karcagon 9,2 milliárd forintból létesült a Liget úti sportcentrum - tette hozzá, megemlítve a harkányi fürdő új csúszdaparját is.

Hozzátette: Bükkábrányban átadták Magyarország első zöldhidrogén-üzemét.

Az otthonfelújítási programról szólva Vitályos Eszter elmondta: hétfőn kerül fel a végleges pályázati felhívás az energiaügyi tárca honlapjára, ekkortól előregisztrálhatnak a beruházók által választható kivitelezők. A lakosság számára július elsejétől nyílik meg a pályázati lehetőség

Gulyás Gergely azt mondta, a választások lebonyolítása hagyományosan magas színvonalú Magyarországon, most sem lehet rá panasz. A főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatok újraszámlálásról közölte, ennyire szoros küzdelemnél mindenkinek az az érdeke, hogy az eredmény megkérdőjelezhetetlen és legitim legyen. Arra számít, hogy az újraszámlálással egyértelműen eldől, hogy a választást ki nyerte.

 Szerinte az eredménynek sokféle megközelítése van, a legutóbbi eredményhez viszonyítva a kormánypártok kevesebb százalékot kaptak, de két nagyon nehéz év van a kabinet mögött: háború, nehéz energia- és nem könnyű gazdasági helyzet.

Ilyen nehéz két év után Európa legjobb eredményét értük el és annyi szavazatot kaptunk, mint európai parlamenti választáson még soha, és több szavazatot kaptunk, mint a második, a harmadik és a negyedik helyezett együttvéve, ez különösebb indokolást nem kíván

- fogalmazott a fideszes politikus.

A Momentum választási eredményét kérdésre úgy értékelte, jó hír, hogy a nyílt és büszke hazaárulásnak Magyarországon nincs öt százaléka. A DK elnökéről azt mondta, a Fidesz-KDNP 2004 óta azért dolgozik, hogy Gyurcsány Ferenc egyre kevésbé határozza meg a baloldalt, ehhez képest egyre jobban meghatározta, most van egy kis megtorpanás.

Gulyás Gergely elmondta: az európai parlamenti választások eredményét értékelve összességében jobbra tolódást tapasztal, figyelmeztetett azonban arra, hogy ezzel még nem kerültek többségbe a szuverenista erők.

Kívánatosnak tartaná - mondta -, ha a szuverenisták egy EP-frakciót hoznának létre, ezt azonban egyelőre kérdésesnek nevezte.
Közölte, néhány héten belül kiderül, hogy a Fidesz melyik képviselőcsoporthoz csatlakozik az EP-ben.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportban a nagy többség szeretettel várja őket - mondta, megjegyezve, már az Európai Néppártból való kilépése után is sürgetették a Fidesz csatlakozását.

"Mi döntöttünk úgy, hogy ha lehet, akkor egy ennél nagyobb jobboldali egységet szeretnénk létrehozni, most is van ilyen célunk, de nem biztos, hogy eredményes lesz"

- mondta.

Emmanuel Macron francia államfő pártjának EP-választáson mutatott teljesítményét úgy értékelte: aki a leginkább volt háborúpárti, az szenvedte a legnagyobb vereséget. Úgy tűnik, a francia közvélemény nem tudott azonosulni a francia katonák Ukrajnába küldésének tervével - jegyezte meg.

Elmondása szerint Brüsszelben akkor kerülne le Magyarországról a reflektorfény, ha "mi a háború támogatói közé kerülnénk, megnyitnánk a migráció előtt a határainkat és az óvodákban hajlandók lennénk gendertájékoztatókat tartani", ám a magyar kormány ezekre nem hajlandó.

A Fidesz és a német AfD együttműködésére vonatkozó kérdésre elmondta: ilyesmi fel sem merült.

Az Európai Néppárttal kapcsolatban legfőbb kritikaként annak háborúpártiságát említette. Úgy látszik, a választási eredményt, részben egyébként joggal, sikerként értékelik - mondta el, hozzátéve: a néppárt a baloldallal és a liberálisokkal keresi az együttműködést.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elképzelhetetlennek tartotta, hogy a Tisza Párt a KDNP-vel közös frakcióban, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában üljön. Hozzátette, ez kétféleképpen állhat elő: nem veszik fel a Tisza Pártot, vagy kilép a KDNP.

Kérdezték arról, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke pénteken Budapesten a Tisza Pártnál tesz látogatást, hogy az esetleges frakcióhoz történő csatlakozásukról tárgyaljon. Gulyás Gergely közölte, nem lát abban nagy meglepetést, hogy hosszabb ideje a KDNP kifelé jön a néppártól, és van, aki befelé megy; hogy ezt most Márki-Zay Péter, vagy Magyar Péter teszi, nagy különbség nincs közte.

 Ez megerősíti azt, hogy az Európai Néppárt balra tolódott, míg a választási kampányban néhány hétig úgy tett, mintha jobbra nyitna, a választás estéjén jobbra zárta a pozícióit - mondta.

Hangsúlyozta, a Fővárosi Közgyűlésben nem terveznek együttműködést a Tisza Párt frakciójával.

A közgyűlés összetételéről és például a költségvetés elfogadásához szükséges többség megszerezhetőségéről szólva úgy értékelt: nagyon sok erő került be a Fővárosi Közgyűlésbe, ráadásul sokan laza pártkötődéssel rendelkeznek, így várhatóan sok átalakulás lesz még a Fővárosi Közgyűlésben, és egyáltalán nem lehetetlen többséget szerezni egy költségvetéshez.

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjére vonatkozó kérdésre felelve jelezte:

Szentkirályi Alexandra a jövőben is Budapesttel kíván foglalkozni, ezért várhatóan a Fidesz fővárosi frakcióját is ő fogja vezetni.

Szentkirályi Alexandra visszalépéséről közölte, a Fidesz-KDNP önkéntesen és egyoldalúan lépett vissza, Vitézy Dávid joggal mondhatja, hogy ő ezt nem kérte, nem tartozik a kormánypártoknak semmivel.

Karácsony Gergely főpolgármester elmúlt ötéves tevékenységét teljes kudarcnak értékelte, szerinte ehhez képest Vitézy Dávid csak jobb lehet.

Elmondta: nem tervezik az önkormányzati választáson vereséget szenvedett polgármesterek jogköreit korlátozni utódaik októberi hivatalba lépéséig, ez nem is lenne alkotmányos.

Az önkormányzati választásokról még azt közölte, minden megyében és Budapesten is a legnagyobb bizalmat a kormánypártok listája kapta; Pest megye és Budapest kivételével a listákon is mindenhol abszolút többségben van a Fidesz-KDNP-nek. 

A megyei jogú városok közül hármat vesztettek, négyet nyertek - mondta, hozzátéve, van több olyan hely is, ahol nem országos politikai okokra vezethető vissza a szavazás eredménye, ez még inkább igaz a kisebb településeken.

Arról, milyen ugratásokat kell hárítania a Magyar Péterrel, a Tisza Párt alelnökével való korábbi barátsága miatt, azt mondta, leginkább Orbán Viktor miniszterelnök viccelődik vele, például azzal, hogy a párt tagsági díját be nem fizető Magyar Péter adósságát az ajánlón, vagyis rajta kellene behajtani. Erre ő azt szokta felelni - tette hozzá - , hogy visszamenőleges hatályú jogszabályt nem lehet hozni, így nem fizet.

Gulyás Gergely szerint "nem túl pozitív látlelet az olasz demokráciáról és a választói akarat egy részéről", hogy a budapesti erőszakos cselekmény miatt eljárás alá vont "köztörvényes bűnözőt" választottak európai parlamenti képviselővé Olaszországban.

Hozzátette: ha az EP felfüggeszti új tagja mentelmi jogát, a megbízatás ideje alatt is folytatható ellene az eljárás; ha ezt nem teszik meg, a megbízatás idejére az leáll, az elévülés pedig nyugszik.

A választás megerősítette a kormányt

Amikor a Brüsszel elfoglalásáról szóló korábbi miniszterelnöki kijelentésekről kérdezték az európai parlamenti választások eredményének fényében, Gulyás Gergely úgy fogalmazott,

"megvetettük a lábunkat; még nem foglaltuk el, de beljebb vagyunk", hozzátéve, "nagy hadművelet ez"

amihez lehet, hogy legalább még egy európai parlamenti választásra lesz szükség.

Egy másik kérdésre válaszolva azt közölte: július elején alakul meg az új EP.

Gulyás Gergely a július 1-jén kezdődő magyar uniós elnökségről azt mondta, szeretnének többet foglalkozni a versenyképességgel, valamint az agrár- és a kohéziós politikával, továbbá a demográfiával.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága magyar bevándorláspolitikával kapcsolatos döntéséről a miniszter azt mondta, a kormány a következő ülésén tárgyal az ítéletről.

 A döntés megkérdőjelezi az Európai Tanács az Európai Bizottságnak szóló azon felhívását, hogy a bizottság változtasson a migrációs szabályokon és tegye lehetővé a hatékony határvédelmet. 

Közölte, Magyarország a pénzügyi zsarolásnak nem fog eleget tenni, a döntés ugyanis arra irányul, hogy Magyarország megváltoztassa a külső határvédelmet és a migrációs álláspontját, de Magyarország nem fogja azt feladni.

Azt mondta, nyilvánvaló, hogy nem egy rendes bíróságról, hanem egy politikai testületről van szó.

A magyar kormány álláspontját erősítette meg az Emberi Jogok Európai Bírósága - mondta egy másik kérdésre válaszolva Gulyás Gergely a gyógyíthatatlan ALS betegséggel élő Karsai Dániel alkotmányjogász ügyében hozott ítélet kapcsán. Jelezte ugyanakkor, hogy még lehetőség van jogorvoslatra.

A Karsai Dánielnél tett látogatásáról azt mondta, az alkotmányjogász Facebook-bejegyzése rövid, de korrekt összefoglalása beszélgetésüknek.

 A miniszter Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai budapesti látogatását maximálisan eredményesnek tartotta, mert Magyarország továbbra is békepárti állásponton maradhat.

Elmondta, a NATO olyan katonai missziót tervez, amely a háborúban résztvevő katonák kiképzését, felfegyverzését jelenti. A katonai misszió jó eséllyel nem fog itt megállni, és annak, aki ebben részt vesz, annak az a katonai misszió révén bekövetkező ötös cikkely miatti közös védelemben is részt kell vennie, ez pedig az országhatáron kívüli fegyveres cselekményeket is jelenthet - magyarázta.

Azt is mondta: hacsak nem lesz gyors békemegállapodás és "nem húzzuk ki valahogy novemberig", a NATO az ukrajnai misszió keretében be fog vonulni Ukrajna nyugati területeire, akár békefenntartó jelleggel. Magyarország ebben nem vesz részt - rögzítette.

 Hangsúlyozta ugyanakkor: ha Oroszország egy NATO-országot a saját területén támad meg, és nem az ukrán NATO-misszió miatt következik be konfliktus, abban Magyarország is részt vesz.

A kormány jónak tartja Magyarország NATO-tagságát, nem akar kilépni a NATO-ból, Magyarország

- ahogy kedden Jens Stoltenberg is elmondta - teljesíti a NATO felé a vállalásait - mondta. Ugyanakkor a kormány megítélése szerint a NATO most túllép azokon a kereteken, amelyeken védelmi szövetségként nem lenne szabad túllépnie.

A Magyarországon is gyártott Lynx harcjárművek esetleges ukrán harctérre szállításáról azt mondta, ezekre a járművekre a magyar hadsereg a vevő, belátható időn belül nincs esély arra, hogy Ukrajnába szállítsanak ilyen járműveket.

Tudomása szerint nem látni annak jelét, hogy más tagállam kimaradna az ukrán misszióból. Kiemelte, hogy a szerdai megállapodás az új főtitkár személyét is kötelezi.

Hozzátette, a találkozón az új NATO-főtitkár személye nem került szóba. Ha a többi tagállam ragaszkodik Mark Rutte holland miniszterelnökhöz, akkor neki Magyarország támogatásáért tennie és bizonyítania kell - jelezte.

Gulyás Gergely arra kérdésre, hogy a NATO-megállapodás után Magyarország az EU-ban sem vétózza-e meg a továbbiakban az Ukrajnával kapcsolatos döntéseket, a miniszter azt felelte: nincs összefüggés a kettő között.

Arra a kérdésre, mikor küldik ki Csádba a magyar katonákat, Gulyás Gergely azt mondta, nincs ezzel kapcsolatos pontos menetrend. Hozzátette: tárgyalnak a misszióról, a cél az, hogy legyen katonai misszió Csádban.

Ha ez így történik - folytatta - , akkor ez egy anyagilag is megtérülő befektetés lesz. Hozzátette: jó és megnyugtató az, hogy egy nemzetbiztonsági kockázatokkal terhes, háborús időszakban magyar többségi tulajdonban van a reptér.

Arra a kérdésre, hogy még mindig az a terv, hogy a reptér 29 százalékát katari beruházók vásárolják meg, a miniszter közölte, pillanatnyilag nem ez a tulajdonosi szerkezet.

Egy másik kérdésre elmondta, a tranzakció állami része az ezermilliárd forinthoz áll majd közelebb.

A költségvetési egyensúly helyreállítása fontos célja a kormánynak - hangsúlyozta a miniszter, a megszorítás ennek eszközeként "nem szerepel a kormány szótárában".

 Megemlítette:

az idei, 4,5 százalékos hiánycél két százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, és ezt anélkül érik el, hogy megvágnának bármilyen jóléti, az embereket érintő állami juttatást. Megszorítás nem lesz ezek között

- fogalmazott, megjegyezve, "a gazdasági növekedéstől függ, hogy ehhez már közel vagyunk, vagy kell még valamit tenni ennek érdekében".

A forint gyengüléséről azt mondta, hektikus a mozgása az euró-forint árfolyamnak, de szerinte az idei év végi egy-két százalék fölötti hiánycsökkentés és a gazdasági növekedés beindulása hosszú távon biztosítékot fog adni, hogy ilyen hektikus árfolyamváltozások ne vagy lényegesen ritkábban legyenek.

Hangsúlyozta, hogy Csák János távozása a kormányból nem függ össze a választásokkal. A leköszönt kulturális és innovációs miniszter jóval korábban eldöntötte lemondását, ez az ő döntése volt, de megvárta vele a választásokat - fűzte hozzá.

Elmondta azt is: további változtatásokat a miniszterelnök nem tervez a kormányban.

A most létrehozandó Batthyány-Strattmann László Alapítványról szólva elmondta, annak feladata az lesz, hogy az egyedi méltányossággal biztosított gyógyszerekről szóló döntéseket meghozza.

Ehhez speciális szaktudás kell, amely ebben az alapítványban rendelkezésre fog áll - hangsúlyozta, hozzátéve: az alapítványi forma lehetővé teszi a civil felajánlások kezelését is.

A több százmilliárd forintos kormányzati ingatlanvásárlás kapcsán beszélt arról is, a kormány célja, hogy az állami szervek állami tulajdonú irodaházakban legyenek.

 A Kínából behozott elektromos járművekre kivetett európai büntetővámról és az ez elleni magyar tiltakozásról úgy nyilatkozott: Európa nem a győztese, hanem a vesztese lesz a folyamatnak, ha a kínaiak is bevezetnek hasonló vámokat.

Kiemelte:

minden bonyolultabb technikával készült terméknek van Kínában gyártott eleme, a világgazdaság a konnektivitásra épít.

Ehhez képest úgy dönteni, hogy mi próbáljuk leválasztani magunkat a Kínával való gazdasági együttműködésről, az száz- és ezermilliárdokban kifejezhető károkat okoz Európának. Ez nem egy észszerű piacvédelem, hanem egy teljesen észszerűtlen, ideológiai alapú versenyképeség-rontás - fogalmazott Gulyás Gergely, egy másik kérdésre jelezve, egyes területeken, mint a gabona, lehet szükség átmeneti korlátozásokra.

Európának az az érdeke, hogy mindenkivel üzleteljen - jelentette ki a miniszter, aki elmondta, kis veszélyét látja, hogy ez kihatna a magyarországi kínai befektetésre, sőt akár előnyt is jelenthet az ázsiai cégeknek, ha van európai gyáruk. Hangsúlyozta: a nagy járműipari cégek vezetői semmilyen külgazdasági korlátozást nem helyeselnek.

Ezek a lépések az európai versenyképességet teszik tönkre és a gazdaságnak ártanak, és nem véletlen, hogy abban a világgazdasági versenyben, amiben Európa nem állt rosszul húsz évvel ezelőtt, Kínához képest lemaradtunk és az Egyesült Államokkal nem tudjuk tartani a lépést - mondta a miniszter.

A kormány által tervezett oltóanyaggyárról szólva arról számolt be, hogy az a Debreceni Egyetem tulajdonában van, és rövidesen elkészül.

Az orosz flotta kubai látogatását értékelve arra emlékeztetett: volt már hasonló a történelemben, ami a hidegháború legnehezebb pillanataihoz vezetett.

Magyarország legnagyobb baja, hogy nincs ereje békepárti álláspontja érvényre juttatásában, de a kormány mindent megtesz azért, hogy az ország kimaradjon a háborús pszichózisból - jegyezte meg.

 A svájci békekonferenciára kitérve kiemelte, hogy azon nem lesz jelen mindkét háborúzó fél, Magyarország azonban a kormányfői utáni legmagasabb, külügyminiszteri szinten képviselteti magát.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója addig nem téma, amíg attól nem várható eredmény

- jelezte.

Balog Zoltán református püspökről és a vele csütörtök reggel a 777blog.hu oldalon megjelent interjúról szólva közölte: megegyezik a véleménye a református püspökkel, aki azt mondta, hibázott a kegyelmi ügyben. Hozzátette ugyanakkor, továbbra is nagyra becsüli Balog Zoltánt.

A hétvégén kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságról szólva úgy fogalmazott: "ha nem mi nyerjük, remélem, az olaszok".

Elmondása szerint a helyszínen is fog a magyar csapatnak szurkolni. "Ha továbbjutunk, onnantól minden ajándék" - közölte.

Vitályos Eszter az otthonteremtési támogatások visszafizetését érintő, friss törvénymódosítással kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy eddig ezt csak kormányrendelet szabályozta. Kiemelte: a módosítás értelmében ha felmerül a visszafizetési kötelezettség, azt méltányosságból el lehet engedni.

A kormányszóvivő megemlékezett arról, hogy ezen a napon ünneplik a magyar védőnők napját.

(MTI)