A Földünk Világnapján megszervezett településfásítás alkalmából Papp Zsolt György úgy fogalmazott: ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy a mi feladatunk, hogy a természet segítségére siessünk. A mostani klimatikus viszonyok között a kisebb települések többet tehetnek bolygónk jövőjéért, mint a világ nagyvárosai. A globális éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait fásítással, erdőtelepítéssel lehet mérsékelni.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A fával borított területek növelésére Országfásítási Programot hirdetett tavaly az Agrárminisztérium. Ezzel egyidőben jelentettük be a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak növelését. Ennek eredményeként az elmúlt évben több mint 17 ezer hektár új erdő telepítése adtak be kérelmet a gazdák, így összességében 24 ezer hektárral növekszik az ország fával borított területe.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A Településfásítási Program célja: felhívni a figyelmet a fásítás fontosságára, növelni a belterületi zöldfelületet. A program közel 500 település érdeklődését keltette fel, így 12 ezer belterületen -  iskolák, óvodák, bölcsődék, önkormányzatok udvarai  - elültethető fát igényeltek a tízezer lakos alatti községek, városok.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Tépe összesen 30 kőris, platán és hársfát nyert el, amelyet példaértékű összefogás eredményeként ültethetnek el a polgármesteri hivatal mögötti területen, az iskola és mozi kertjében - mondta Balogh András polgármester. A településvezető említést tett 19 helyi közintézményről és egyesületről, amelyek az ültetés mellett a későbbiekben gondozni is fogják a saját névtáblával megjelölt fákat.

(AM Sajtóiroda)