Szentpéteri Sándor emlékezetett, a történelem során hazánk már bizonyította, hogy képes jelentős erőforrásokat mozgósítani az erdőterület növelése érdekében: a Trinanoni békediktátum után ugyanis 11 százalékra csökkent az erdősültség, amit az elmúlt évszázadban sikerült mintegy duplájára emelni.

Beszédében felhívta a figyelmet a 2022 év végéig nyitva álló a Vidékfejlesztési Program erdősítési támogatásaira, melynek keretében a település fásítás mellett az önkormányzatoknak lehetőségük van nagyobb erdőterületek létrehozására is.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a magyar kormányzat fontos célkitűzésnek tartja az ország zöldítését. Az Agrárminisztérium ezért kiemelten foglalkozik a meglévő erdők megőrzésével, és a fával borított területek növelésével. „Komoly feladattal nézünk szembe, hiszen a klímaváltozás hatásai nemcsak a nagyvárosokat, hanem a természetes termőhelyeket, így a vidéki életlehetőségeket is érintik”- tette hozzá Szentpéteri Sándor.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Agrárminisztérium 2019-ben átfogó Országfásítási Programot indított, melynek részeként meghirdette a rendszerváltozás óta legnagyobb települési faültetési kezdeményezést.

A 2020-ban indult Településfásítási Program két ütemében összesen 36.000 sorfa elültetésére került sor 1362 településen, összesen 1,5 milliárd forint támogatásból. Ennek a folyamatnak a részeként kapott 20 új fát Bőny is.

 

(AM Sajtóiroda )