Dr. Takács Péter beszédében hangsúlyozta, a társadalmi szolidaritás egyik legfontosabb területe az egészségügyi ellátás, illetve a nemzeti kockázatközösségen alapuló társadalombiztosítás. Hozzátette, a szakmai munka mellett mindig nagy hangsúlyt kell kapnia az emberi szempontoknak: a segítő szándéknak, az elkötelezettségnek, a türelemnek, a jóindulatnak és a derűnek, mindannak, ami megőrzi, sőt erősíti a rászorulók emberi méltóságát, hitét, reményét, és bizalmát a közösségben. – A társadalmi szolidaritás az önök gondos keze, elkötelezett munkája, figyelme, segítő szándéka, jóindulata és türelme révén ölt formát. Önök azok, akik tartalommal töltik meg az ellátórendszert – üzente az államtitkár az ünnepelteknek. 

Dr. Takács Péter kiemelte, hogy egy jól működő társadalomban a szolidaritás vállalása kétirányú folyamat, tehát a társadalomnak is szolidárisnak kell lennie az egészségügyi dolgozókkal. – Önök értünk dolgoznak, mi pedig gondoskodunk róla, hogy méltó körülmények között élhessenek, és illő megbecsülésben legyen részük – közölte, hozzátéve: a kormány elkötelezett a 2016-ban megkezdett szakdolgozói béremelés folytatása mellett.

Az államtitkár emlékeztetett: 2023. július 1-ével az egészségügyi szakdolgozók, így az ápolók alapbére egységesen 18 százalékkal emelkedett, ez év március elsejétől pedig újabb, átlagosan 20 százalékos béremelés várható, amely fedezetére idén 200 milliárd forintot biztosított a kormány. Ezzel az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbére eléri az átlagos orvosi alapbér 37 százalékát. 

– Őszintén bízom abban, hogy a kormány erőfeszítései, és a közösen elért eredmények hozzájárulnak a társadalmi szolidaritás további erősödéséhez, és a jövőben is felhőtlenül tudjuk ünnepelni majd e szép hivatás magyarországi napját – zárta beszédét dr. Takács Péter. Az ünnepség végén az államtitkár dr. Pintér Sándor belügyminiszter nevében Miniszter Elismerő Oklevelet nyújtott át az ápolói szakma 35 kiemelkedő, példaképnek tekinthető képviselőjének, illetve kollektívájának.

(Belügyminisztérium)