Mint ismert, a napokban megkezdődött a Magyar Honvédség kijelölt erőinek átcsoportosítása az ország keleti térségébe. A feladathoz csatlakoztak a műszaki ezred katonái és haditechnikai eszközei is. A pénteki útbaindításukat megelőző percekben Benkő Tibor azt kérte a szentesi katonáktól, hogy tisztességgel, becsülettel végezzék a munkájukat.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak is köszönhetően az újjáépülő Magyar Honvédség képes arra, hogy -mint a NATO tagja - önerővel, nemzeti képesség felmutatásával oldja meg azt a feladatot, amelyet más országok nemzetközi erők bevonásával próbálnak megoldani. Mint fogalmazott: Magyarország élen jár, hiszen a hazánkban felállított és a szövetség számára korábban felajánlott zászlóalj-harccsoport erejű kötelék elérte a kitűzött készenléti szintet – amit a NATO vezetése hamarosan be is jelent. A tárcavezető leszögezte, hogy a szövetség védelmi miniszterei és a NATO szárazföldi parancsnoka is elismerően szóltak a magyar katonák felkészültségéről.

 

Benkő Tibor útba indítja a szentesi katonákat

A keleti határ közelébe történő átcsoportosítás kapcsán elmondta: a katonák kettős céllal települnek Debrecen és Hajdúhadház térségébe. „Az egyik egy humanitárius jellegű feladat, amiben mi segítjük a Belügyminisztérium erőit, ennek kiemelt célja a Magyarországra menekülők fogadása, elhelyezése és a róluk való gondoskodás. A másik pedig egy katonai készenlét, ami garantálja azt, hogy Magyarország területére ne sodródhassanak át fegyveres csoportok Ukrajna területéről. Nem tudjuk, hogy az orosz agresszió mekkora területet fog felölelni. Minden eshetőségre készen kell állnunk.” – jelentette ki Benkő Tibor.

A honvédelmi tárca vezetője azt is aláhúzta, hogy arra az esetre is megvannak a – NATO-val egyeztetett - tervek és elgondolások, ha a háborús helyzet tovább tolódna nyugati irányba és még közelebb kerülne Magyarország határához. Hangsúlyozta, hogy az a képesség, amit hazánk létrehozott, példaértékű, ugyanakkor nyitott „és, ha kell, ezt még tovább tudjuk erősíteni önállóan nemzeti formában, vagy nemzetközi csatlakozással együtt” – nyilatkozta.

Benkő Tibor reményét fejezte ki, hogy a Magyar Honvédség rendkívüli szolgálata és az azt kiváltó ok hamarosan befejeződik és katonáink mihamarabb hazatérhetnek szeretteikhez.

(honvedelem.hu)