Az nem kérdés senki számára, hogy az emberi tevékenység a megnövekedett népességgel milyen hatásokkal jár szűkebb és tágabb értelemben is a környezetünkre. Ezek mérséklése  a természet, valamint a lakóhelyünk szempontjából rendkívüli fontossággal bír. Vagy a kibocsátást kell csökkenteni, vagy a megkötést kell növelni, de leginkább a kettőt egyszerre - hangsúlyozta Tarpataki Tamás a Településfásítási Program csütörtöki eseményén, Szigetbecsén.

A helyettes államtitkár szavai szerint a megkötés legegyszerűbb módja a zöldfelületek növelése, amelyet az Agrárminisztérium komolyan vesz, ezért is indította el 2019-ben az Országfásítási Programját, amely a Magyarországon lévő, erdővel borított területek nagyságát hivatott növelni. Két és fél év alatt több mint 42 ezer hektár erőtelepítési támogatási igény érkezett be. Célunk, hogy 2030-ra 27 százalékra növeljük Magyarországon az erdőborítottságot, amely felé jó úton járunk - mondta a helyettes államtitkár.

Fotó: Radócz Ákos

Annyira népszerű volt az Országfásítási Program, hogy ennek nyomán az agrártárca 2020 júniusában elindította a Településfásítási Programját. Az önkormányzatok részéről olyan érdeklődés volt rá, hogy az Agrárminisztérium megduplázta a támogatási keretösszeget. Erre a 10 ezer fő alatti települések pályázhatnak, egyenként legfeljebb 30 fára. 1,5 milliárd forintból országszerte 1350 településen, 36 ezer fát fogunk ültetni a programban, amelynek jelenleg a második szakaszában járunk. Bízom benne, hogy a kitűzött célunkat teljesíteni fogjuk és hozzájárulunk a települések szépítéséhez, valamint a környezet egészségesebbé tételéhez - tette hozzá Tarpataki Tamás.

A Pest megyei község öt helyszínén összesen 20 darab nyírfát ültettek el az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára, Sósné Michélisz Edina polgármester és a helyi erdőgazdaságok szakemberei részvételével.

(AM Sajtóiroda)