A koronavírus-járvány terjedése gyorsul egész Európában, ezért nekünk is gyors lépéseket kell tennünk, amihez kérjük az országgyűlés támogatását, hogy mielőbb fogadja el a kormány által kihirdetett 15 napos rendkívüli jogrendet további 90 nappal. Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt is egyértelművé tette, hogy az eddigieknél is nagyobb szigorral kell betartatni a korlátozó szabályokat. Minden szórakozóhelyet bezárunk, ahol hol zene van és a kiszolgálás nem asztaloknál ültetetten történik. Komoly felelősség terheli az intézmények, üzletek és sportklubok tulajdonosait, ahol nem tudják betartatni a szabályokat, azokat a boltokat, stadionokat be fogjuk záratni. 

Gulyás Gergely fontosnak nevezte a tömegközlekedésben a zsúfoltság csökkentését, amit a járatsűrítéssel, illetve az ingyenes parkolás bevezetésével lehet elérni. Inkább dugók legyen az utakon, mint tömeg a járműveken – vélekedett a miniszter. 

Ha összefogunk, és mindenki betartja a szabályokat, akkor a mostani szigorítások elegendőek, és nem lesz szükség újabb intézkedésekre – mondta a kormányfő.

 

Foto: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

A kijárási korlátozással megszüntethetők az utóbbi időben a köztereken elterjedt éjszakai összejövetelek, amelyek hozzájárultak a járvány terjedéséhez a fiatalok körében.  

A megoldást csak a vakcina jelenti, de addig is lassíthatjuk a vírus terjedését, a korlátozó szabályokkal. Szükség esetén további intézkedéseket is megfontolhat a kormány, de úgy gondoljuk, ha a meghozott korlátozó szabályokat mindenki betartja, akkor érdemben csökkenthető a fertőzések száma. A kórházi kapacitás elegendő, ha megtelne a covid betegek kezelésére rendelkezésre álló 32 ezer ágy, akkor további helyeket szabadítanak fel a kórházakban. 

Szerda reggel az operatív törzs áttekintette a kórházi kapacitásokat, számba vette a rendelkezésre álló kórházi ágyakat, ápolókat és orvosokat, a beüzemelt és a beüzemelhető lélegeztetőgépeket – erről Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatott a Facebook-oldalán feltett rövid videóban. A védelmi bizottságok vezetői megkapták az utasításokat, így tudják majd érvényesíteni a meghozott korlátozó intézkedéseket. 

(kormany.hu)