A magyar lakosság és gazdaság energiaellátásának védelmére – több más országhoz hasonlóan – a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet és hét pontból álló intézkedési tervet hirdetett ki, amely augusztusban lép életbe. Az energia-veszélyhelyzet célja, hogy felkészüljünk az energiaválságra, megerősítsük az ország energiaellátásának biztonságát, és a várhatóan tovább emelkedő energiaárak mellett is megvédjük a lakossági rezsicsökkentést.

Európában egyedül a magyar kormány védi erős árkorlátozással a családokat az elszabaduló energiaáraktól. A rezsicsökkentett ár ezután is minden magyar családnak biztosított a lakossági átlagfogyasztás szintjéig. Ez egy magyar háztartásnak havi 181 101 forint és évi 2 174 829 forint megtakarítást jelent.

A kormány a rezsicsökkentés védelme érdekében az alábbiakról döntött:

A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár felhasználási helyenként 1729 m3/év fogyasztásig vehető igénybe. A villamos energia esetében a rezsicsökkentett ár felhasználási helyenként 2523 kWh/év fogyasztásig vehető igénybe. Eddig a határig minden magyar család, minden magyar fogyasztó a rezsicsökkentett áron kapja az áramot és a földgázt.

Bevezettünk egy új tarifát, a lakossági piaci árat, ami jóval kedvezőbb, mint a világpiaci ár.

•    A villamosenergia esetén a rezsicsökkentett ár 36 forint, az átlagfogyasztás feletti, lakkossági piaci ár 70,1 forint lesz, miközben a világpiaci ára 268,9 forint kilowattóránként. Az éjszakai áram esetében az átlagfogyasztás felett 62,9 forint lesz a lakossági piaci ár.

•    A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár 102 forint, az átlagfogyasztás feletti, lakossági piaci ár 747 forint lesz, miközben a világpiaci ár 1020 forint köbméterenként.

A hőszivattyúval rendelkező háztartásokról ez a rendelet nem szól, náluk az eredetileg meghatározott korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének kedvezményes tarifája.

Egy új, a társasházakra vonatkozó kedvezményt is bevezetünk. Azoknál a társasházaknál, ahol házközponti fűtés és egy gázmérő van, lakásonként felszorzódik a kedvezmény mértéke. Erről a tásasháznak nyilatkozniuk kell a szolgáltatójuk felé.

A nagycsaládos kedvezmény megmarad a gázfogyasztásnál. Az 1729 köbméteres átlagfogyasztás egy háromgyermekes családnál 600 köbméterrel emelkedik és minden egyes gyermek után még 300 köbméterrel nő. Magyarországon ma 300 ezer nagycsaládos él, azt javasoljuk, hogy éljenek ezzel a kedvezménnyel.

Ezekkel az intézkedésekkel is az a célunk, hogy a kialakult európai energiaválság ellenére is, a lehető legnagyobb mértékű védelmet biztosítsuk a magyar családoknak.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően ennyit spórolnak a magyar családok a jelenleg ismert piaci árak mellett:

(kormany.hu)