Áder János elmondta, amikor április 18-án bejelentették feleségével közös szándékukat, hogy alapítványt hoznak létre a koronavírus-járvány miatt árván vagy félárván maradt gyermekek megsegítésére, 600 érintett gyermekről és 400 családról tudtak. Mára 952-re nőtt az árván maradt gyerekek és 600-ra az érintett családok száma.

Kitért arra: kezdeményezésüket sokan támogatták, civil szervezetek, önkormányzatok és magánszemélyek ajánlották fel segítségüket. Volt, aki ezer, volt aki több millió forintot ajánlott fel az alapítványnak - mondta az államfő, mindenkinek megköszönve a támogatást és a bátorítást.

Herczegh Anita kiemelte: az alapítványt úgy szeretnék működtetni, hogy ameddig lehet, ne kelljen a beérkezett adományokból az alapítvány működtetésére, az apparátusra költeniük. Ehhez szükségük van a segélyszervezetekre.

Hozzátette: a rendszerváltás után megalakult segélyszervezeteknek mára az ország minden régiójában vannak tagszervezetei, kiépült infrastruktúrával, raktárakkal rendelkeznek, és mindenhol ismerik az embereket, akik bizalommal fordulnak hozzájuk.

Herczegh Anita reményét fejezte ki, hogy a Karitatív Tanács szervezetei is hírét viszik az alapítványnak, valamint segítenek felvenni a kapcsolatot a segítségre szorulókkal.

Soltész Miklós azt mondta: az elmúlt években a tanács tagszervezetei sok jót tettek közösen. A Regőczi Alapítvány megkeresése is jelzi, hogy közös munkájuk érték, és szükség van rá. 

Az államtitkár kitért arra, hogy az alapítvány névadója, Regőczi István sok száz árva gyermeknek adott otthont, lehetőséget az életben maradásra. Felidézte: amikor a belügy emberei fegyvert kerestek a katolikus papnál, azt mondta nekik, egyetlen fegyvere van, a kereszt. 

Úgy fogalmazott: ők, a tanács szervezetei is a kereszt tövében jöttek össze és a kereszt szellemében végzik munkájukat.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt két évben sok önkéntesük segítette az egészségügyi ellátórendszer munkáját. Visszajelzéseik alapján is fontosnak tartják a Regőczi Alapítvány létrejöttét, az árván maradt gyerekek támogatását. 

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, szívesen vesznek részt a közös munkában és nyitottak a feladatokra, legyen az adománygyűjtés, szállítás vagy raktározás. Hozzátette: ez az összefogás az anyagi segítség mellett lelki támaszt is adhat az árván maradt gyerekeknek.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke szerint az alapítvány létrehozói nemcsak az árván maradt gyermekekért vállalnak felelősséget, hanem kifejezik a nemzet összetartozását is. Munkájukkal jelzik, hogy "újra lehet építeni a gyermekek összetört álmait", vissza lehet nekik adni reményteli jövőjüket.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: a segélyszervezetek munkáját a hosszú távú felelősségvállalás jellemzi és teszi nélkülözhetetlenné. Ugyanez a hosszú távú segítség a Regőczi Alapítvány célja, és munkájukban társként számíthatnak az Ökumenikus Segélyszervezetre is. 

Juhász Márton, a Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója arról beszélt: a koronavírus-járvány idején megsérült társadalom, kisebb közösségek gyógyulását az ilyen összefogások segíthetik a legjobban.

Lázár Alpár, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese elmondta: a szeretetszolgálat a járvány idején mindvégig jelen volt a legelesettebb családok életében. Egy szülőt lehetetlen pótolni, de amivel csak lehet, segíteni kell az árván maradt gyerekeket: adománnyal, egy-egy nyári táborral, mindenekelőtt pedig azzal, hogy jelen vannak az életükben - fogalmazott.

A Regőczi Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre azzal a céllal, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson a világjárvány idején árván maradt gyermekeknek. Az alapítvány honlapja a regoczialapitvany.hu címen érhető el.

 

(MTI)