A fertőzések száma csökkenő folyamatot jelez ugyan, de az adatok még változóak, és nem telt el annyi idő, hogy egyértelműen kijelenthessük, túl vagyunk a fertőzések csúcspontján. A kormány az operatív törzs javaslata alapján döntött arról, hogy további egy hónappal, január 11-ig  meghosszabbítjuk az eddigi intézkedéseket, amelyek november 11-én léptek hatályba. A kijárási tilalom is érvényben marad, december 21-én döntünk arról, hogy a karácsonyi ünnepek néhány napjára, vagy legalább a szenteste napján enyhébb szabályok jöhessenek, hiszen mindenki azt szeretné, ha a családoknak megkönnyíthetnénk a kapcsolattartást. A legfontosabb szempont azonban a vírus terjedésének megfékezése. Szilveszterkor biztosan érvényben maradnak a korlátozások, tehát este 8 órától a kijárási tilalom és a 10 fős létszámkorlát az összejövetelekre.

 

 

Levél a nyugdíjasoknak az oltási regisztrációhoz

Pénteken kezdjük kézbesíteni a nyugdíjasoknak azt a leveleket, amivel papír alapon is előjegyzésbe vetethetik magukat a koronavírus elleni oltásra – jelentette be Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Fontos, hogy mindenki, aki szeretne részt venni majd az oltásban, online regisztrálhat a vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció az igények felmérését szolgálja, mert csak a nyugdíjasokról van állami nyilvántartás, de arról nincs, hogy kinek milyen az egészségi állapota, ki lehet jogosult a vakcinára soron kívül. Az oltási tervet az operatív törzs készíti el, elsőként a védekezésben dolgozók, utána az idősek, illetve az egészségügyi állapotuk miatt veszélyeztetettek következnek majd. 

Hamarosan érkezhetnek az első vakcinák 

Továbbra is az a célunk, hogy a lehető leghamarabb bárhonnan oltóanyaghoz jusson Magyarország, ezért részt veszünk az Európai Unió öt oltási projektjében, valamint az orosz Szputnyik2 vakcina tanulmányozásában, és a kínai Sinofarm oltóanyag is a harmadik fázisú tesztelés befejezésénél tart.  Mindez azt a reményt erősíti, hogy az évé végére, a jövő év elejére már érkezhet hazánkba valamennyi koronavírus elleni oltóanyag.  Az oltás ingyenes és önkéntes lesz, mindenki eldöntheti, hogy élni kíván-e a lehetőséggel és ha lesz több fajta vakcina, amit a magyar szakhatóságok engedélyeznek, akkor természetesen választhatnak is közülük az emberek.

Fotó:Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Megőrizzük az egészségügy működőképességét 

Az egészségügyi rendszer működőképességének megőrzése elsődleges szempont, a kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma nem nőtt az utóbbi napokban, valamivel nyolcezer alatti az esetszám, és a lélegeztetőgépek terén is megnyugtató a helyzet, a teljes kapacitásnak csak az egyharmadát kell használni, a kétharmada szabad. Az egészségügyben dolgozók megfeszített munkával, de képesek ellátni a feladatukat, amiért külön köszönet jár nekik

 

(kormany.hu)