Rácz András a nemzeti parkokban megvalósuló nevelési programok tartalmi bővítésének, folyamatos megújulásának fontosságát hangsúlyozta, hiszen ez a tevékenység meghatározó eleme a hazai környezeti szemléletformálásnak. Az államtitkár Hortobágyon, a Natura 2000 területek bemutatását segítő projekt zárórendezvényén beszélt arról is, hogy az elmúlt években jelentősen megváltozott a szabadidő eltöltése, az emberek egyre inkább az aktív kikacsolódást, a túrázást, a kerékpározási lehetőségeket keresik. Hozzátette: a nemzeti parkokban zajló fejlesztések célja, hogy az infrastruktúra és az igazgatóságok ökoturisztikai kínálata igazodjon az új igényekhez.

 

Fotó: Vermes Tibor

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Hortobágyi Nemzeti Parkban folyamatosan zajlanak a fejlesztések, jelenleg is 5 projektet valósítanak meg több mint 4 milliárd forint összértékben. Hozzátette: ezeknek a beruházásoknak is nagyban köszönhető, hogy évente 160 ezer regisztrált látogató keresi fel az igazgatóság hortobágyi létesítményeit. Egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a Hortobágyi az egyik legismertebb nemzeti parkunk.

A Natura 2000 területek minél szélesebb körben történő megismertetését, népszerűsítését célozta a most záruló, mintegy 555 millió forintból megvalósuló projekt – mondta el a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Kovács Zita elmondta, hogy a fejlesztés segítségével egyebek mellett 8 féle mobil kiállítási csomaggal, interaktív játékokkal, információs táblákkal, új oktatási anyagokkal és kiadványokkal bővült az igazgatóság kínálata. Ennek köszönhetően hatékonyabbá vált a környezeti nevelés, ami nagyban hozzájárul a védett területek megismertetéséhez.

Fotó: Vermes Tibor

A projekt keretében megújultak a Fecskeház Erdei iskola közösségi terei és a Bátorligeti Ősláp kiállítóhelye. Interaktív játékokkal és információs táblákkal bővült a Tiszakürti Arborétum, a Jászberényi Sasközpont, a Górési természetvédelmi mentőhely kínálata, a Cédénydányádi kastélyparkban egy kültéri foglalkoztató is épült. Emellett az igazgatóság területén több magasles létesült, amely segíti a Natura 2000 területekkel kapcsolatos információk átadását, valamint a területen található fajok és élőhelyek bemutatását. Ezen kívül applikáció, webes játék, rajzfilm, gyermekdalok és természetfilm is készült.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos a természet- és környezetvédelem ügyét minél szélesebb körben megismertetni a társadalommal. Hozzátette: a most záruló projekt küldetése is az, hogy gyakorlati eszközökkel, interaktív módon, a természetben hozza közelebb ezeket a fontos ügyeket a fiatal generációhoz.  

(AM Sajtóiroda)