Varga Mihály hangsúlyozta, több magyar baloldali párt a feltétel, vagyis a munka nélküli alapjövedelem "hamis ígéretével" próbál évek óta politikai hasznot szerezni.
Ennek lényege, hogy egy ország minden polgára jogosult lenne egy rendszeres pénzösszegre függetlenül életkorától, családi állapotától vagy munkaerőpiaci helyzetétől - fejtette ki.
Kiemelte, a baloldal ezen "csodaszerrel" kapcsolatban keveset beszél arról, hogy az állam az adók jelentős mértékű megemelésével, a családtámogatások visszaszorításával tudná előteremteni a munka nélküli jövedelemhez szükséges forrásokat. "Vagy, ami ennél is rosszabb, hitelekből fizetnék, ami az államadósság egekbe szökésével járna" - tette hozzá a tárcavezető.
Varga Mihály szerint az igazságosság kérdését is felveti, hogy a jól hangzó ingyen pénzért, amelyet valaki alanyi jogon megkapna az államtól, valaki másnak meg kell dolgoznia. "A baloldali elképzelés szerint egyeseknek azért kellene dolgozniuk, hogy eltartsák azokat, akik nem munkából kívánnak élni?" - tette fel a kérdést.
A pénzügyminiszter szerint a feltétel nélküli alapjövedelem a "minden gondot megoldunk" hamis illúzióját kelti. "Egy vonzó, az élet terheit a vállunkról lesöprő ajánlat, amely azonban felelőtlenül visszaél a kiszolgáltatott, nehéz körülmények között élő emberek helyzetével" - fogalmazott Varga Mihály, hozzátéve, nem véletlen, hogy a nemzetközi próbálkozások eddig kivétel nélkül megbuktak: a finnek egy rövid kísérleti időszak után elvetették az ötletet, a svájciak pedig népszavazáson utasították el a lehetőséget.
"A munka ünnepén nem árt tehát, ha ismét kimondjuk: Magyarországot nem a munkanélküliség, hanem a munka viszi előre" - húzta alá a miniszter.
Hangsúlyozta, a magyar gazdaság sikere, hogy 10 év alatt 3,7 millióról 4,5 millióra nőtt Magyarországon a munkából élők száma. "Ezért folytatjuk a családok támogatására, a munkahelyek védelmére és újak teremtésére épülő gazdaságpolitikát" - tette hozzá.

(MTI)