A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott ünnepi beszédében Schmidt Ádám emlékeztetett: hazánk ezeréves történelmét végigkísérték ezek a különleges állatok, az irántuk érzett csodálat és tisztelet a mai napig nem változott. „A ló gyógyít, szolgál és nem utolsósorban segít a sportolónak céljai elérésében. Az embernek meg kell tanulni a ló fejével gondolkodni, meg kell értenie annak reakcióit, viselkedését, a lónak pedig meg kell bíznia az emberben. Versenyhelyzetben minden azon múlik, hogy ló és lovasa között mennyire erős a kötelék” – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, ezek a csodálatos állatok jelen vannak a mindennapjainkban, hiszen megtaláljuk őket a betegek mellett, a rendőrség, a katonaság szolgálatában, a versenypályákon és a gazdaságban egyaránt.

Schmidt Ádám kiemelte azt is, államtitkárként különösen fontosnak tartja, hogy a tárlat élményszerűen adja át a gyermekeknek a tudást. Mint mondta: legfontosabb célja, hogy a magyarság a lovasnemzet mellett a sportolónemzet jelzőt is kiérdemelje, így azon fog dolgozni, hogy a lovassportok képviselői megkapják a megérdemelt figyelmet és támogatást.

Schmidt Ádám

„Történelmi a pillanat, történelmi a hely” - jellemezte a kiállítás jelentőségét Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki emlékeztetett arra, nekünk magyaroknak különösen nagy szeretettel és tisztelettel kell lennünk a lovak iránt.

„Őseink szomatikus kapcsolatban éltek lovaikkal. Őseink tudását, amely a mai napig genetikailag bennünk van a lovas kultúrán keresztül – amely nemzeti kultúránk szerves része - tudjuk a legjobban kamatoztatni a mában, hogy sikeresek legyünk. A Kárpát-medencében élő magyaroknak a ló a szabadság és az együvé tartozás jelképe” – hangsúlyozta.

„Ez a kiállítás alig tartalmaz olyan tárgyakat, amelyek a Magyar Mezőgazdasági Múzeumé. Ezek a tárgyak unikálisak. Egyediek abból a szempontból, hogy megmutatják, a mai Magyarországon hogyan, miként viszonyulunk a lovakhoz, élünk együtt velük” – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, aki szerint az ember és a ló kapcsolatát jellemző oda-vissza utalás olyan misztikus kapcsolatot jelent, amely jobbá teszi az embert.

A nyitóbeszédeket követően az érdeklődők egy rendhagyó lovasbemutatón vehettek részt, majd Szász Petra lovaskultúra oktató – a kiállítás kurátora – vezetésével megtekinthették a tárlatot, amely napjaink lovasairól, a lovak mai szerepéről szól, ugyanakkor bemutatja a sokak számára ismeretlen, ám rendkívül szerteágazó és sokszínű mai magyar lovas világot.

A kiállítás - amelyben helyet kapott a honvéd, huszár hagyományok bemutatása is - aktív részvételre is invitálja a látogatókat, akik felülhetnek egy maratonkocsira, egy sulkyn átélhetik az ügetők hangulatát, de kipróbálhatják a különböző szakágak nyergeit is. Megtapogathatják a versenypályák talajának rétegeit, egy valódi boxba belépve pedig a mai modern lótartás körülményeivel is találkozhatnak.

(honvedelem.hu)