Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek vezető halálok. Hirtelen szívmegállás esetén, a mentők kiérkezéséig megkezdett újraélesztés, illetve a defibrillátor használata akár 60-70 százalékos túlélési esélyt is jelenthet. Ezért a program célja az elérhető defibrillátorok számának, valamint az újraélesztéshez és az eszköz használatához értő civilek számának növelése.
Tavaly a Budapesti Szent Ferenc Kórház Mentsünk együtt életet! elnevezéssel indított kezdeményezést a laikusok által is használható félautomata defibrillátorok országos elterjesztése érdekében. Mivel azt tapasztalták, hogy sok esetben ott, ahol van eszköz, szükséghelyzetben nincs, aki merné vagy tudná használni, a programnak fontos része volt, hogy az eszköz mellé laikus-oktatást is nyújtsanak.

Az első etapban a magyar tulajdonú Innomed Medical Zrt. kedvezményes áron tette elérhetővé az újraélesztő-készülékeket, a kardiológiai szakkórház pedig a leendő felhasználók számára nyújtott díjmentes újraélesztés-tréninget az ország több helyszínén. A programba, – amelyben az előző évben ötven eszköz talált gazdára – önkormányzatok, plébániák, iskolák, óvodák, cégek, lakóközösségek egyaránt jelentkeztek, és több mint száz főt képeztek ki a készülék helyes használatára.
Tekintettel a nagy érdeklődésre, valamint a sok pozitív visszajelzésre, a szervezők úgy döntöttek, hogy ez évben is folytatják a kampányt. Az Egészségügyi Államtitkárság 15 millió forintos támogatásával megvalósuló program idei szakaszában közel száz, laikusok által is használható, a magyar mellett további 17 nyelven beszélő, félautomata újraélesztő-készülék piaci ár alatti beszerzését tették lehetővé, ami ez alkalommal is ingyenes újraélesztés-oktatással egészül ki.

A magyar kormánynak szívügye a kardiológia – fogalmazott a defibrillátorok átadásán dr. Takács Péter, aki támogatandónak nevezte a Mentsünk együtt életet! programot, amely szerinte megfelel a fő kormányzati célkitűzéseknek. Kiemelte a készülékek magyar gyártójának elkötelezettségét, társadalmi felelősségvállalását. Megemlítette: a Covid-járvány idején bebizonyosodott, helyzeti előnyt jelent, hogy vannak az egészségügyben innovatív magyar vállalatok.

A kormány célja az is, hogy az egészséggel kapcsolatos ismereteket vigyük közel a társadalomhoz – folytatta az államtitkár, kitérve az IT-fejlesztésekre, az Egészségablak, valamint az ÉletMentő applikációra. Közölte: utóbbi már nem csak riasztást küld, hanem azt is megmutatja, hol van a közelben defibrillátor.

(Belügyminisztérium)