Tegnap Moszkva hivatalosan is elismerte a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét, Putyin elnök egyben aláírta a kölcsönös segítségnyújtásról szóló egyezményeket is. A rendelet alapján az orosz hadsereg behatolt a kelet-ukrajnai területekre.

Benkő Tibor a kialakult helyzettel kapcsolatban elmondta: a szomszédos országban már valóban háborús helyzet alakult ki, ezért Orbán Viktor miniszterelnök a mai napon összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet. A miniszter hangsúlyozta, hogy bár Magyarország a békés rendezés híve, a Magyar Honvédségnek rendeltetéséből adódóan is készen kell állnia minden feladatra, ami a konfliktus kapcsán hazánkat érintheti, főleg abban az esetben, ha a helyzet eszkalálódik, és esetleg átterjed Ukrajna nyugati országrészére is.

Benkő Tibor

Mint mondta, Magyarország, a magyar emberek biztonsága az elsődleges, az embereknek nincs félelemre okuk, de körültekintőnek és előrelátónak kell lennünk. Ezért a nemzetbiztonsági kabinet ülésén a Magyar Honvédség kettős megbízatást kapott: egyfelől a magyar-ukrán határt le kell tudni zárni, másfelől a határ mentén olyan katonai jellegű széttelepülést hajt végre, ami biztosítja az Ukrajnát elhagyni szándékozó menekülteknek a szabad utat, ugyanakkor megakadályozza, hogy Magyarország területére fegyveres csoportok jussanak be. „A határ védelmének megerősítése érdekében elrendeltem, hogy Magyarország keleti térségébe megfelelő létszámú és felszereltségű katonai erő települjön. A következő napokban technikai eszközök, menetoszlopok haladnak majd a közutakon, hogy a keleti országrészben létrehozzuk azt a katonai csoportosítást, ami ezen kettős feladat ellátásához szükséges” – mondta a honvédelmi miniszter.

Az első átcsoportosítások a tervek szerint már ma, február 22-én, délután megkezdődnek.

(honvedelem.hu)