Rossz hír viszont, hogy folytatódik az Európai Unió gazdasági térvesztése, a romló versenyképesség, a gyenge tőkevonzó képesség, a piacok elvesztése nehezebbé teszi Közép-Európa küzdelmét a háború okozta válság és szankciós politika hatásaival – jelentette ki Varga Mihály a Gombaszögi Nyári Táborban, Szlovákiában. A pénzügyminiszter szlovák kollégájával, Horváth Mihállyal folytatott panelbeszélgetésen hangsúlyozta: úgy tudjuk elkerülni a recessziót, ha megőrizzük a munkahelyeket, megvédjük a munkát terhelő adók alacsony szintjét, valamint újabb beruházásokat hozunk Magyarországra.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A tárcavezető rámutatott: az ukrajnai háború és az arra adott szankciók miatt egész Európa gazdasága a recesszió felé tart, válságba került. A kormány ezért a családok és a gazdaság védelme érdekében ezekhez a változásokhoz igazította a jövő évi költségvetést. A cél világos: vissza kell térni a pandémiát megelőző hiány- és adósságcsökkentő pályára. Ezt jól mutatja, hogy a hiányt csökkentettük, jövőre pedig 2,9%-ra tovább javítjuk. A költségvetés kiszámítható és tervezhető alapot ad a növekedési pálya fenntartásához, valamint az egyensúlyi mutatók javításához. A miniszter a hazánknak járó helyreállítási forrásokról szólva elmondta: a kormány részéről nincs B-terv, a forrásokhoz való hozzáférés érdekében Magyarország minden feltételt teljesített. Tavaly 4,6% helyett 5% felett növekedhettünk volna, amennyiben megkapjuk ezeket az összegeket – tudatta a tárcavezető. Mint mondta: mindezek ellenére fegyelmezett gazdálkodással tovább javítjuk az államháztartás mutatószámait.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Varga Mihály arra is kitért, hogy a magyar gazdaság az elmúlt évtizedben képes volt javítani relatív fejlettségi szintjén. Hazánk az elmúlt időszakban növekedési pályán volt, annak köszönhetően, hogy a kormány jelentős adó- és adminisztrációcsökkentéseket hajtott végre, erősítette a digitalizációt és az elektronikus ügyintézést, könnyítette a foglalkoztatás és a beruházások feltételeit. A magyar pénzügyminiszter szerint a háború miatti energiadiverzifikáció és a kínai gazdasági kapcsolatok erőszakos szűkítése olyan pályát rajzol Európa számára, ami a világgazdasági szerep további csökkenését jelentheti. Varga Mihály korunk egyik legnagyobb kihívásának nevezte a hagyományokat nem tisztelő, a keresztény kultúrát támadó irányzatok erőteljes terjesztését. A polgári kormány célja világos: meg kell védeni a magyar családokat, a keresztény kultúrát, hagyományainkat, nemzeti identitásunkat és gyermekeinket.

(Pénzügyminisztérium)