Nagy István amerikai látogatásának második napján a tudományos együttműködésekről, az egyetemi képzések akkreditálásáról, kölcsönös elfogadásáról is egyeztetett az Egyesült Államok mezőgazdasági miniszter-helyettesével. Óriási lehetőségnek nevezte a Debreceni Egyetem együttműködését Dél-Dakota állam egyetemével, valamint a magyar Állatorvostudományi Egyetem diplomájának akkreditálását az Egyesült Államokban. A miniszter az MTI-nek adott nyilatkozatban arról is beszámolt, hogy megállapodás született a regionalizációs szabályozásról zajló egyeztetések felgyorsításáról, amelyek révén megnyílhat az út a magyar termékek előtt Amerikába, valamint az állategészségügyi szabályozásokról is szó esett tárgyalásain.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István azt is elmondta, hogy találkozott az Egyesült Államok szövetségi agrárminisztereit tömörítő tanács vezetőivel, ami szavai szerint "olyan tapasztalatcserét és szövetségépítést jelent, ami segít hosszútávon megalapozni a magyar agrárium sikerét is". Emellett tárgyalt a Képviselőház mezőgazdasági bizottságának elnökével is. A miniszter fontosnak nevezte az összefogást az éghajlatváltozás hatásainak kezelésében. Óvott attól, hogy a mezőgazdaságot nevezzék a klímaváltozás egyértelmű felelősének, ugyanakkor lényegesnek mondta a technológiaváltást, és azt, hogy miként tud hozzájárulni a mezőgazdaság a klímaváltozás negatív hatásainak mérsékléséhez. Példaként hozta, hogy Magyarországon minden idők legnagyobb erdősítési programja zajlik, valamint a legnagyobb technológiai megújulás az állattartásban és feldolgozóiparban. Az éghajlatváltozás kapcsán megállapította, hogy létezik egy humanitárius felelősség abban, hogy azok az államok nagyobb segítségben részesüljenek, amelyeket jobban érint.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István hétfőn részt vett az amerikai kormány által is szervezett, AIM for Climate éghajlatváltozási konferencián, amelynek résztvevői arra keresték a választ, hogy a mezőgazdaság miként tud felkészülni, alkalmazkodni a változó környezeti feltételekhez, valamint segíteni a klímaváltozás hatásainak leküzdésében, ellensúlyozásában.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter Washingtonból Indiana államba utazott, az amerikai mezőgazdaság számára kulcsfontosságú szövetségi államba, ahol Indianapolis-ban tárgyal politikai vezetőkkel és az üzleti szféra képviselőivel. Ezt követően Nagy István Chicagoba is ellátogat.

(MTI)