2010-ben a magyar családok megbecsültsége, anyagi helyzete és családalapítási, valamint gyermekvállalási kedve a mélyponton volt. Eltörölték a korábbi otthonteremtési rendszert, megszüntették a kedvezményes kamattámogatott hiteleket, a devizahitelezés csapdájába terelték a magyar családokat. Megszüntették az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét, a háromgyermekesekét pedig radikálisan csökkentették, valamint háromról két évre mérsékelték a gyermekgondozási segély időtartamát.

2010 óta a kormányzat jelentősen megerősítette a családokat, és növelte anyagi biztonságukat. "Mi megerősítettük a családokat, köszönhetően egyebek mellett a családi adórendszernek, az otthonteremtési kedvezménynek, a babaváró támogatásnak, illetve a további családtámogatásoknak és adókedvezményeknek.

Több mint 30-féle családtámogatással segíti a kormány a gyermeket tervező vagy nevelő családokat. Újra három évig jár a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes), és folyamatosan növelik a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összegét. A családi adó- és járulékkedvezményt a kiskorú gyermeket nevelő családok 95 százaléka veszi igénybe.

 

Képünk illusztráció.

Már csaknem 250 ezer család jutott ingatlanhoz vagy bővítette otthonát a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a csok plusz segítségével, az otthonfelújítási programnak köszönhetően pedig mintegy 370 ezer család otthona újult meg. A babaváró program 245 ezer család életét segítette, és csaknem 60 ezer négy- vagy többgyermekes édesanyának nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetnie. Több mint a duplájára, 66 ezerre emelte a kormány a bölcsődei férőhelyek számát, ezzel is segítve a kisgyermekes anyukák munkába állását, és soha ennyi gyermek nem jutott még ingyenes tankönyvhöz, ingyenes vagy kedvezményes étkezéshez, mint most.

A kormány még a koronavírus-járvány idején, a háborús gazdasági helyzetben és az elhibázott szankciók okozta inflációs szituációban is megvédte a családokat, megőrizte és bővítette a családtámogatásokat. Példa a 30 év alatti édesanyáknak tavaly bevezetett szja-mentesség, vagy a diákhitel elengedése azoknak a hallgatóknak, akik 30 éves koruk előtt szülnek. Idén elindítottuk Európa legnagyobb otthonteremtési támogatását, a csok pluszt, amely a piaci szereplők visszajelzése alapján is érdemi segítséget nyújt a gyermeket vállaló családoknak. A magyar családok tehát, ahogyan eddig, továbbra is számíthatnak a kormányzatra.

(kormany.hu)