A miniszter kiemelte, hogy a kormány a szomszédban zajló fegyveres konfliktus ügyében a kezdettől fogva azt az álláspontot képviselte, hogy "a háborút elítéljük, a háború rossz, a háború szenvedéssel jár, kiállunk Ukrajna és az ukrán emberek mellett, és kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett is".

"Ugyanakkor nekünk ebben a háborús helyzetben a legfontosabb, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságát mindvégig meg tudjuk őrizni. Ezért szorgalmazzuk, hogy ez a háború minél előbb érjen véget" – mondta Szijjártó Péter.

Stratégiai hibának minősítette az Európai Unió hozzáállását, a fegyverszállításokat, a szankciókat, s úgy fogalmazott, hogy már "mindenki, aki képes racionálisan szemlélni az eseményeket, be kell lássa, hogy ez a stratégia megbukott", mivel a háborúnak jól láthatóan nincs megoldása a csatatéren. Sérelmezte a brüsszeli "háborús pszichózist", így a fegyverszállításokra szánt források ötmilliárd eurós emelését is, és tudatta, hogy hazánk ezt csakis akkor nem vétózza meg, ha biztosítékot kap arra, hogy ebben semmilyen módon nem kell részt vennie.

Fotó: MTI

Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta, hogy a kormány mindaddig fenntartja az ország történetének legnagyobb humanitárius akcióját, amíg csak szükséges. Aláhúzta, hogy hazánk több mint egymillió menekültet fogadott be Ukrajnából, a maradni kívánóknak egyenlő hozzáférést biztosít az egészségügyi és az oktatási rendszerhez, támogatják foglalkoztatásukat.

Ma 1558 olyan óvoda és iskola van, ahol menekült gyerekek tanulnak, húsz ukrajnai megyében félmillió család kapott magyar állami, egyházi, jótékonysági szervezeti támogatást. Emellett Magyarország részt vesz iskolák, kórházak újjáépítésében, illetve 14 ezer gyereknek nyújtott táborozási lehetőséget, hogy legalább addig elfeledkezhessenek a borzalmakról – sorolta.

"Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország és Ukrajna között egy kölcsönös tiszteleten alapuló jó együttműködés lehessen a jövőben is. Ehhez természetesen szükség van a két ország közötti jelenleg nyitott vitás kérdések rendezésére, amelyek szinte kizárólag a kárpátaljai magyar nemzeti közösség jogainak folyamatos megsértése miatt álltak elő" - mondta a tárcavezető.

(kormany.hu)