Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdasági vagyonvédelem kiemelt szereplői a mezőőri szolgálatok, amelyek jelentősen hozzájárulnak a termőföld és a megtermelt javak védelméhez. A migrációs nyomás növekedése miatt kialakult helyzet kezelésére a tavalyi év után az Agárminisztérium az idei évben is előteremtette a déli határ mentén működő mezőőri szolgálatok megerősített működésének fedezetét.

Farkas Sándor hangsúlyozta, hogy a mezőőri szolgálatok pótolhatatlan feladatokat látnak el, hiszen a határ menti térségben gazdálkodók vagyonvédelmét, terményeik és termelőeszközeik biztonságát garantálják. Az Agrárminisztérium számára fontos feladat volt, hogy az érintett nyolc önkormányzat - Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Zákányszék, Röszke, Ruzsa és Öttömös, illetve Bácsalmás - mezei őrszolgálatai képessé váljanak a gazdálkodók, tanyán élők biztonságérzetének növelésére és tényleges védelmük ellátására, ezért az idei évben mintegy 80 millió forinttal bővítette célzottan a mezei őrszolgálatokra egyébként fordított 700 milliós keretösszeget.

A mezőőri szolgálatok jelentőségéről rendezett sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a mezőőrök feladatai igen sokrétűek, a migráció okozta biztonsági és vagyonvédelmi kockázat mellett számolniuk kell az illegális szemétlerakókkal, a nyári és kora őszi időszakban a termények, a zöldségek és a gyümölcsök lopásának gyakorivá válásával, illetve a fűtési szezonban jellemző falopásokkal. A nyolc éve tapasztalható migrációs nyomás növekedése miatt kialakult helyzet jelentősen megváltoztatta a mezőőri szolgálatok szerepét, sőt a feladatellátást is. A mezőőrök külterületi helyismerete, tudástőkéje nem pótolható a legtöbb önkormányzat számára, a működésükhöz biztosított többletforrás jelentős segítséget jelent ezen településeknek.

(AM Sajtóiroda)