Hozzátette, a fent említett célt szolgálja a külügyi tárca által működtetett Márton Áron tehetséggondozó ösztöndíjprogram, amelynek zárókonferenciájára idén első alkalommal a program tudományos hátterét biztosító Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, Kolozsváron került sor. Az ösztöndíj a kiemelkedő tehetségű és szorgalmú külhoni magyar egyetemi hallgatók tehetséggondozását kívánja elősegíteni. A program az ösztöndíjasok részére vezetőtanár által segített tudományos-kutatói vagy művészeti teljesítmény elérését támogatja.

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki a külhoni magyar felsőoktatás versenyképességére hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, a magyar kormány kiemelt feladatának tekinti a kárpát-medencei magyar oktatási intézmények megerősítését. Dr. Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora az emberi jogok témakörében tartott nyitóelőadást.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Márton Áron tehetséggondozó ösztöndíjat 35 hallgató és 35 vezetőtanár számára hirdeti meg minden évben. 2024-ben 102 érvényes pályázat érkezett, az ösztöndíjat elnyert 35 hallgató közül 21 fő alapképzésen, 14 hallgató mesterképzésen vagy osztatlan mesterképzésen tanul. 28-an Romániából, 3-an Ukrajnából, két-két ösztöndíjas Szerbiából és Szlovákiából nyújtott be nyertes pályázatot.

(KKM)