Fülöp Attila az elismerések átadása előtt arról beszélt, hogy a gondoskodás nem mesterségesen kitalált tevékenység, hanem egy "velünk született képesség", amelynek tartalma és mélysége talán az egyik legszemélyesebb ügye mindenkinek. A gondoskodás hálójának legbiztosabb és legstabilabb szálból szőtt része maga a család - mondta az államtitkár.

Rámutatott, ugyanakkor vannak olyan élethelyzetek és esetek, amikor sérül a családban történő gondoskodás, és aki a gyermekvédelemben dolgozik, éppen ezt a sérülést próbálja gyógyítani.
 Aki ezen a területen dolgozik, az naponta találkozik olyan "elveszett bizalmi szálakkal", "elveszett jövőképekkel", és olyan traumákkal, amelyek önmagukban okot adnának másoknak arra, hogy tartsanak "két vagy három lépést távolságot" - jelentette ki Fülöp Attila, majd úgy folytatta: de mégis, a gyermekvédelemben dolgozók nap mint nap találkoznak olyan élethelyzetekkel, ahol megadatik az a lehetőség, hogy a gyerekeket, fiatalokat másokban és a jövőben bízó felnőttekké tegyék.

Kitért arra is, hogy a most díjazott nevelőszülők mindannyian egyházi fenntartású nevelőszülői hálózatból jöttek. Szerinte ez fontos üzenete annak, hogy a gyermekvédelem ügyét csak akkor lehet sikerre vinni, ha azt minél inkább kinyitják, ha a társadalom minél nagyobb szegmensét be tudják "ebbe húzni".

Annak, hogy az állam, az egyházak, a civil szervezetek, az önkormányzatok közösen dolgoznak a gondoskodáspolitika területén, a nehézsorsú ellátottak látják az előnyeit - mondta.
Az államtitkár szólt arról is: nagy hangsúlyt kívánnak fektetni arra, hogy felmérjék az ellátottak képességeit, milyen lehetőségek vannak a tehetséggondozásra. Fülöp Attila megemlítette az Apponyi Franciska jövőműhely programot is, amely a gyermekvédelmi szakellátásban élők munkavállalását segíti. Közölte, hogy idén az ellátási, nevelési ellátmányt 25 százalékkal, az elmúlt két évben a nevelőszülők díjazását 40 százalékkal, továbbá az intézményekben, a különleges és speciális otthonokban dolgozók pótlékát 2022-ben 25-50 százalékkal emelték meg.

A 2019-ben alapított Szent Anna a Nevelőszülőkért díj célja, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét a nevelőszülők áldozatos munkájára. A Szent Kristóf a Gyermekekért díjat azok kaphatják, akik szakmai és emberi szempontból is kiemelkedő munkát végeznek a gyerekek és a hátrányos helyzetű fiatalok nevelésében, a gyermekvédelem, a gyermek- és ifjúságügy területén.

A díjazottak listája itt elérhető.

(MTI/Belügyminisztérium)