A Dunaferr a magyar ipar és foglalkoztatás kiemelt szereplője, az acélipar stratégiai ágazat, amely a Kormány számára kiemelt prioritást jelent, ezért a gyár megmentésében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium aktív szerepet vállalt, többek közt jogszabályok megalkotásával és a felek közötti koordináció kialakításával. 2022 végére sikerült megakadályozni, hogy a Dunaferr működése végleg ellehetetlenüljön, az energiaellátás megszűnése vagy az alapanyagok hiánya miatt az üzem súlyos és visszafordíthatatlan károkat szenvedjen.

A Kormány Védelmi Bizottságot állított fel, a Dunaferr pedig 2022. december 14-én felszámolás alá került, az eljárás megteremtette a szükséges jogi kereteket a gyár megmaradáshoz. Az üzem megmentéséért az elmúlt hét hónapban a Kormány mellett a felszámoló, a térség országgyűlési képviselője, Mészáros Lajos, valamint a Dunaferr munkavállalói rendkívüli erőfeszítéseket tettek.

A Dunaferr életben tartása érdekében kialakításra került a bérmunka konstrukció, amelynek köszönhetően a kokszoló folyamatosan működni tudott, valamint a tavaly novemberben leállt kohó és hengerművek is újra elindulhattak. Ezt a folyamatot érdemben segítette a bérgarancia kibővítése: a Kormány Mészáros Lajos javaslatára arról döntött, hogy 16 milliárd forintos segítséget nyújtva hat hónapon keresztül kifizeti több mint 4 ezer dolgozó bérét annak érdekében, hogy a vasmű lelkét adó munkavállalók és családjaik ne kerüljenek veszélybe.

A folyamat következő lépéseként az acél gyártáshoz szükséges eszközök új cégekbe kerültek (DunaRolling és Duna Furnace dunai vasmű), melyeket nyílt eljárásban értékesítésre hirdetett meg a felszámoló. A múlt pénteken zárult értékesítés során az a Liberty Steel adott be érvényes

és nyertes pályázatot, amely már decemberben is a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb időszakát élte.

A Dunaferr sikeres értékesítése fontos mérföldkő, azonban a munka neheze csak most kezdődik. A Kormány elkötelezett az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöld átállás mellett. A gyár működése reorganizációra szorul, jelentős fejlesztések szükségesek a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása, a korszerű, 21. századi technológiaváltás, valamint a zöld acél gyártása érdekében.

A Kormány képviseletében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tovább küzd a gyár, a munkahelyek és a családok megvédése érdekében. Miközben azt is el kell érni, hogy semmilyen bürokratikus akadály ne álljon a Dunaferr megmentése és felvirágoztatása elé.

(Gazdaságfejlesztési Minisztérium)