A tárcavezető az Európai Humanitárius Fórum megnyitóján kijelentette, hogy a kormány humanitárius stratégiáját főként két tényező határozza meg: egyrészt az ukrajnai háború közelsége, másrészt hazánk több mint ezeréves keresztény államisága.

Felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarország történelme legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre jelenleg, nagyjából 1,1 millió menekült távozott eddig Ukrajnából az országon keresztül, a maradni kívánók számára pedig a hatóságok segítik a munkába állást, egyenlő hozzáférést biztosítanak az egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz.

Ennek megfelelően mintegy 1300 iskola és óvoda fogadott ukrán gyerekeket. "Tavaly több mint 100 millió eurót fordítottunk erre a célra, s folytatni fogjuk a valaha volt legnagyobb humanitárius akciónkat, amíg csak szükséges" - szögezte le.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy napjainkra már a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, számos közösség napi szintű üldöztetéssel és hátrányos megkülönböztetéssel néz szembe.

Kiemelte: a kormány ezért elindította a Hungary Helps nevű programot, amelynek keretében 80 millió dollárral már több mint egymillió kereszténynek segítettek az otthon maradásban vagy a hazatérésben. Magyarország ezt a programot is folytatni fogja, amíg szükséges - közölte.

(MTI)