A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházainak munkatársai a határátlépő helyek közelében kialakított regisztrációs pontokon szükség szerint a menekültek egészségügyi ellátását és Covid-tesztelést is elvégzik. Egészségügyi csapatokat állítottunk fel Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton és Tarpán, amelyek 24 órás szolgálatot teljesítenek és segítik a regisztrációs pontok munkáját. Az egészségügyi pontok számát szükség szerint bővítjük.

Hazánk járványügyi biztonságának fenntartása érdekében a menekültek fogadásakor a járványügyi szempontok figyelembevételével járunk el. A határátlépő helyek közelében kialakított regisztrációs pontokon alap egészségügyi ellátást és COVID tesztelést végezve segítjük a menekültek fogadását. Az egészségügyi csapatok tagjai mindnyájan tapasztalatot szereztek korábban COVID ellátásában is. Minden Magyarországra belépő menedékkérőn lázmérést végzünk. Ellenőrizzük az érvényes COVID oltási igazolványt és fertőzés gyanújának fennállása esetén COVID gyorstesztet végzünk. Ha a menedékes oltatlan vagy utolsó oltása régi, felajánljuk számára a védőoltást. Amennyiben a menedékes lázas, hasmenést panaszol vagy egyéb fertőző betegségre utaló jellegű tünetei vannak, helyszíni kislabort végzünk és elkülönítjük a biztos diagnózisig. Fertőző betegség esetén a közvetlen kontaktokat is elkülönítjük.

A határ menti kórházak felkészültek. Szükséges egészségügyi intézményi elhelyezés esetén az alapbetegségtől függően az OKFŐ kijelölése alapján helyezzük el a menekülteket. Folyamatban lévő terápiás beavatkozásokat amennyiben a menedékes jelzi a beteg általános állapotától és orvosi szükségességétől függően folytatnunk, melyről a helyszínen dolgozó orvosok döntenek. 

Mobilgyógyszertárakból biztosítjuk minden betegnek a krónikusan szedett életmentő gyógyszereit. Amennyiben antibiotikum, fájdalom- és lázcsillapító szükséges az állami egészségügyi tartalékból biztosítjuk.

A menekültek számára kijelölt tartózkodási helyen az orvosi és gyógyszerellátottság biztosított.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is gyűjti az adományokat. A minisztérium és valamennyi háttérintézmény munkatársai önkéntesen vállalnak részt a segélyakcióban.

(EMMI)