A családpolitikai kiadások és a családi adókedvezmények együttes összege így jövőre meghaladja a 3300 milliárd forintot. A ma benyújtott adótörvényeket még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés.

A háború és a szankciós energiaválság nehéz gazdasági körülményeket okozott Európában, amely hazánkban is érezteti a hatását. A nehéz helyzet ellenére a kormány egyes területeken további adókönnyítést és adócsökkentést is tervez a jövő évre. Többek között kiterjesztjük a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit, csökkentjük az adminisztrációt és egyszerűsítjük a gépjárműadó szabályait.

Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. Jövőre teljesítenünk kell az uniós előírást, ezért a jövedéki adó szintjét az uniós minimumszinthez igazítjuk.

A légitársaságok esetében az üzemanyagok nem esnek jövedéki adókötelezettség alá, így a légiközlekedés közteherviselésének szintje rendkívül alacsony. Ezért - hasonlóan a többi uniós országhoz – a légitársaságok hozzájárulása zöld adóként Magyarországon is fennmarad, kedvezményt biztosítva a kevésbé szennyező repülőgépeknek.

Jövőre is folytatjuk a gazdaság fehérítését: míg 2010-ben 22,3% volt az áfaelkerülés mértéke, mára az 5,1%-ra csökkent, amely az egyik legkedvezőbb eredmény az Európai Unióban. Ezzel nyernek a tisztességesen működő vállalkozások, nyer a gazdaság és a költségvetés is.

A most benyújtott adótörvények megfelelő alapot adnak a jövő évi költségvetéshez, amellyel megvédhetők a családok, a nyugdíjak, a munkahelyek és a rezsicsökkentés, továbbá megőrizhető Magyarország biztonsága.

(Pénzügyminisztérium)