A kormány tavaly év végén adócsökkentést hajtott végre, 1 százalékban korlátozta a kisvállalkozók helyi iparűzési adójának felső határát, ezzel mintegy 150 milliárd forintot hagyott a koronavírus okozta válság miatt nehéz helyzetben lévő kisvállalkozásoknál. Az adóterhek csökkentése a munkahelyek megvédését segíti. A kormány ekkor arról is döntött, hogy a 25 ezer fő alatti települések számára a kieső iparűzési adóbevételeket teljes egészében megtéríti. Ez körülbelül 50 milliárd forintnak megfelelő összeg.

2021 tavaszán a kormány Balla György miniszteri biztos és Fürjes Balázs államtitkár vezetésével minden 25 ezer fő feletti önkormányzattal egyeztetett, amely során a felek áttekintették a települések pénzügyi helyzetét, különösen azok költségvetését, a kieső adók mértékét, az adóerőképességet, valamint a rendelkezésre álló pénzeszköz- és állampapír-állományt. 

Az egyeztetéseket követően a kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy 27, az átlagosnál rosszabb pénzügyi helyzetben lévő település számára működési támogatást, 5 nem megyei jogú város számára pedig fejlesztési célú forrásokat biztosít. A kormányzati támogatások összértéke mintegy 23 milliárd forint. A döntést nem pártpolitikai szempontok, hanem a rászorultság, az arányosság és a méltányosság elvei határozták meg. Kormánypárti és ellenzéki települések egyaránt részesülnek a kormányzati pluszjuttatásokból. A többi település esetében a kormány a gazdaság újraindítását célzó helyi beruházásokat fog támogatni.

A főváros és a budapesti kerületek vonatkozásában a kormány szerdai ülésén arról is határozott, hogy ezen önkormányzatok számára egyelőre nem biztosít pluszjuttatásokat. Budapest gazdasági teljesítménye az országos átlag kétszerese, fejlettsége az uniós átlag 151 százaléka. A főváros emellett jelentős pénzügyi tartalékokkal is rendelkezik: pénzeszköz- és állampapír-állománya meghaladja a 120 milliárd forintot. Budapesten mind költségvetési, mind uniós forrásokból jelenleg több ezer milliárd forint értékben zajlanak közlekedési-, energetikai-, egészségügyi-, oktatási-, városrendezési, és egyéb infrastrukturális fejlesztések. Emellett a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) 20 százalékát, mintegy 500 milliárd forintot tervez budapesti,  további több száz milliárd forintot pedig az agglomerációt célzó fejlesztésekre fordítani.

 

Huszonötezer fő feletti települések támogatása letöltése(416.9 kb, .pdf)
(Miniszterelnökség)