A pénzügyminiszter elmondta: a válságkezelés csak akkor lehet sikeres, ha az adóügyi és egyéb könnyítések illeszkednek a krízis súlyához.

Fotó: PM

A versenyképesebb adószerkezet megőrzése és megerősítése, a költségvetés konszolidációja az adóelvonási szint csökkentése mellett, a foglalkoztatás szintjének emelése, a demográfiai trendek javítása, valamint a nemzeti érdek határozott érvényesülésének elősegítése marad a hazai adópolitika legfőbb célkitűzése – emelte ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter előadásában az elmúlt évtizedre visszatekintve kiemelte, hogy az új korszakot hozott a jövedelemadózásban az egykulcsos személyi jövedelemadóra való átállással, illetve a családi kedvezmények rendszerének megerősítésével, a munkáltatók terheinek fokozatos csökkentésével. Mindez maga után vonta a beruházások bővülését, a munkahelyek számának növekedését és a bérek emelkedését. Varga Mihály a családok adójának mérséklése mellett az adópolitika fontos elemének nevezte a vállalkozások terheinek csökkentését utalva többek között az uniós szinten legalacsonyabb társasági adómértékre, illetve a kisvállalkozásokat segítő könnyítésekre.

Fotó: PM

Az adócsökkentések mögött az eredményes gazdaságfehérítés áll – emlékeztetett a tárcavezető utalva az ekáer, az online pénztárgépek, valamint az online számlázás sikeres bevezetésére, amelyek nemcsak a feketegazdaság elleni küzdelemben, hanem a digitalizációs módszerek elterjesztésében is fontos szerepet kapnak. Varga Mihály kitért arra is, hogy a kormány a jövőben újabb adóadminisztrációt könnyítő intézkedéseket vezet be: 2022-ig harmadával kívánják csökkenteni adófajták számát, illetve az adóügyek háromlépcsős digitalizálása révén néhány éven belül az EU-ban Magyarországon lehet a legegyszerűbb az adóügyintézés.

(Pénzügyminisztérium)