A nyugdíjasok megbecsülését a kormány kezdetektől fogva kiemelt célként kezelte, és garantálta, hogy megőrzi a nyugdíjak értékét – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: az elmúlt évtized következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye lehetővé tette, hogy ne csak megőrizzük, hanem növeljük is a nyugdíjak vásárlóértékét. A nyugdíjak összege 2010 óta közel 70%-kal nőtt, vásárlóerejük mintegy 20%-kal erősödött – emlékeztetett a tárcavezető kiemelve, hogy a gazdaság tavalyi rekordnövekedésével idén a 13. havi nyugdíj tervezettnél gyorsabb visszaépítésére is lehetőség nyílt. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

Varga Mihály felhívta figyelmet: a háborús válság és a brüsszeli szankciók szankciós inflációt eredményeztek, ezért a kormány az idei évben több alkalommal kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre. A nyugdíjak 2022. januárjában 5%-kal növekedtek, az infláció mértéke azonban a vártnál kedvezőtlenebbül alakult, ezért a kormány 2022. júliusában további 3,9%-kal emelte az összeget. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

Mivel a várható éves infláció 14% körül alakul, novemberben újabb, 4,5%-os nyugdíjemelést hajt végre a kabinet. Varga Mihály arra is rámutatott, hogy nyugdíjprémiumot eddig csak a polgári kormány fizetett, 2017. óta már négy alkalommal. Az idén a háború ellenére is várhatóan 4% körül alakul a magyar gazdaság növekedése, ezért ebben az évben is jár a nyugdíjprémium – tájékoztatott a miniszter.

(Pénzügyminisztérium)