A kormány éppen ezért a családok védelmében fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig, biztosítja a családtámogatásokat, támogatja a sérülékeny vállalkozásokat, eközben pedig kiemelten törekszik az egyensúlyi mutatók megőrzésére.

Augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere 2872,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2964,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 236,1 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 144,2 milliárd forintos hiányt értek el.

A költségvetés kiadásai közül magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest – többek között – a lakástámogatások, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, valamint az uniós programok kiadásai.

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3152,9 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 1436,3 milliárd forintot fordított a kormány augusztus végéig.

(Pénzügyminisztérium)