A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja arra hív bennünket, késői utódokat, hogy merítsünk erőt a bolsevik diktatúrával szembeszálló honfitársaink bátorságából, megújuló erejéből, hitvalló életéből.

Ma azoknak a honfitársainknak a helytállásából meríthetünk erőt saját nehézségeink leküzdéséhez, akik a kommunista diktatúra hétköznapjait kirekesztve, megfélemlítve, vallási, politikai hovatartozásuk miatt háttérbe szorítva, belső száműzetésben, vagy kényszermunka-táborokba zárva voltak kénytelen leélni. – emlékezett a közigazgatási államtitkár.

Latorcai Csaba beszédében arra a veszélyes tendenciára hívta fel a figyelmet, hogy egyes, magukat progresszívnek, haladónak nevező erők, a kommunizmus bűneinek relativizálására, a kommunista ideológia képviselőinek mentegetésére törekszenek.

A szemünk előtt akarják átírni a történelmet. A kommunista eszme kiagyalója és főideológusa, Karl Marx születésnapi köszöntésben részesülhetett. Lenin, szobrot kapott annak a Németországnak a nyugati felében, amely Németország a kettéosztottságával a kommunista diktatúra valósága volt.

Ha valamikor, akkor napjainkban kiemelkedően fontos, hogy az utókor is megismerje a kommunizmus valódi arcát és méltó emléket állítson az áldozatoknak. Történjen ez Hazánkban, Európában, vagy a Világ más tájain. – hívta fel a figyelmet az emlékezés fontosságára Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

Az Országgyűlés a Millennium évében hozott határozatot arról, hogy minden esztendő február 25. napja, Kovács Bélának, a Kisgazdapárt főtitkárának, országgyűlési képviselőnek a szovjet kommunisták által 1947-ben, ezen a napon történt elrablására emlékezve, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja.

A video elérhető: https://fb.watch/3TmgLoUvYU/

(EMMI)