A rendezvényen az államtitkár hangsúlyozta, a vállalatoknak nemcsak a környezeti terhelés csökkentésére kell törekedniük, hanem a fogyasztói igényekre is reagálniuk kell. Az egyik legfontosabb trend a fenntartható élelmiszerek iránti kereslet növekedése, amely jelentős hatással van az iparág működésére, hiszen a fogyasztók egyre inkább a kisebb környezeti lábnyommal előállított termékeket részesítik előnyben. Ezekhez a magyar élelmiszeriparnak is alkalmazkodnia kell, hogy lépést tartson az új fogyasztói igényekkel és megőrizze versenyképességét a nemzetközi piacokon.
Dr. Nobilis Márton beszédében kitért a szélsőséges időjárás okozta kihívásokra is. Kiemelte, a kormányzat szerepe kulcsfontosságú az ágazatok támogatásában. A Vidékfejlesztési Program keretében több mint 1200 öntözési projekt kapott támogatást, összesen 177 milliárd forint értékben, ami jelentős előrelépést jelent a régi rendszerek rekonstrukciójában. A fejlesztések 32 ezer hektáron valósultak meg vagy vannak folyamatban, és komoly segítséget nyújtanak a termelőknek és öntözési közösségeknek. Az ősszel megjelenő új felhívás pedig tovább ösztönzi a víztakarékos öntözési technológiák bevezetését és az öntözőrendszerek hatékonyságának növelését – fűzte hozzá.