A pedagógusokat, az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozókat érintő tömeges tesztelés eredményéről valószínűleg a hétvégén tudunk egységes számokat mondani. Ezt követően válhat egyértelművé, hogy a napi fertőzések növekedése a tömeges tesztelés eredménye, vagy a járvány terjedésének gyorsulását mutatja-e. 

A koronavírus járvány elleni hatékony és valós megoldást viszont csak a vakcina jelenti, ezért az álláspontunk változatlan: a lehető legtöbb forrásból kell szerezni oltóanyagot. Több cégnél már kézzelfogható közelségben van a harmadik tesztfázis lezárása, de kizárólag olyan vakcinát hozhatunk forgalomba, amelyet a magyar hatóságok előzetesen megvizsgáltak, jóváhagytak és nyilvántartásba vettek.  

 

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Az európai és amerikai gyártókkal összesen 12 millió adag oltóanyagot kötöttünk le, közben tárgyalunk orosz és kínai cégekkel is. Az ázsiai ország egyik vakcinakísérlete áll legközelebb a harmadik fázis lezárásához. és az engedélyezéshez. 

Már csak néhány hétig kell kitartani, ha lesz hatékony és biztonságos oltóanyag, az önkéntesen és ingyenesen rendelkezésre áll majd, addig viszont fontos, hogy mindenki tartsa be a szabályokat a járvány terjedésének lassításáért.  

Elfogadhatatlanok az EU politikai kritériumai 

A kormányülésen értékeltük az Európai Unió költségvetéséről szóló vitát is. Az álláspontunk változatlan, elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bárki politikai kritériumoktól tegye függővé a Magyarországnak járó uniós pénzek folyósítását. 

Az EU asztalán fekvő javaslat ellentétes a lisszaboni szerződéssel, amely tartalmazza a 7-es cikkely szerinti eljárást, ha valóban jogállamisági kérdések vannak, azokat ebben az eljárásban lehet tisztázni.  Ha bárkinek kétségei lettek volna a politikai kritériumról, azt Soros György legutóbbi megszólalása eloszlatta, egyértelműen a bevándorlás elfogadásához kötnék az uniós pénzek kifizetését.  

Mi azonban nem mondunk le arról a jogunkról, hogy eldöntsük, kivel akarunk együtt élni Magyarországon és hogy megvédjük a határainkat. A migráció elutasításáról a magyar emberek egyértelmű véleményt alkottak a népszavazáson is. 

 

(kormany.hu)