Bozó Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója beszámolt azokról a lőfegyverekről, amelyekkel a tervek szerint a Magyar Honvédség katonáit szerelhetik majd fel. Szólt a G9HSP maroklőfegyverről, a G9SMG géppisztolyról, a G224AR gépkarabélyról, a G224LMG golyószóróról és a G308BR típusú automata puskáról, valamint a G40GL gránátvetőről is.

A 2019 elején megalakult cég nem kisebb feladatot kapott, mint egy teljesen új fegyvercsalád megalkotását - amit úgy neveztek, hogy a jövő magyar fegyverei. Ez a jövő már el is kezdődött, hiszen a fegyverek már bemutatkoztak, a prototípus példányokkal pedig már javában zajlanak a különböző vizsgálatok. Bozó Gábor a fegyverek világában vadonatúj kategóriát teremtő két elsütési rendszerű (könnyű és gyors átalakítással akár stryker, akár kakasos) G9HSP pisztoly kapcsán kiemelte: a konstrukció kiválóan teljesítette az összesen tízezer lövésből álló tartóssági tesztet, valamint az úgynevezett nyúzópróbát is, amelynek lényege, hogy extrém időjárási körülmények között is próbára teszik a fegyver működését. Hozzátette: várhatóan idén tavasszal kezdődhet egy 50 darabos sorozat gyártása, majd ezek csapatpróbája a Magyar Honvédség kötelékében.

Maróth Gáspár, Németh Szilárd és Farkas Sándor

Németh Szilárd és Maróth Gáspár látogatásának apropójaként Bozó Gábor bemutatta a G224LMG golyószóró legfrissebb változatát, amely jelenleg mindössze nagyjából hat kilogramm súlyú, de tervezetten újabb egy kilogrammal könnyebb lesz a további fejlesztési munkálatoknak köszönhetően. Mint a részvénytársaság vezérigazgatója elmondta: a golyószóró fejlesztése prioritásnak számít, mivel a Magyar Honvédség - a különleges rendeltetésű katonák által alkalmazott M249 kivételével - jelenleg nem rendelkezik a kategóriába illő támogató fegyverrel.

A látogatáson – amelyen jelen volt Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás, Csongrád polgármestere és Gyovai Gáspár alpolgármester is – Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes elismerésének és köszönetének adott hangot. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos pedig extrém gyorsnak nevezte azt a folyamatot, ami oda vezetett, hogy a fegyverfejlesztés 2019-es kezdeteitől mára már kézzel foghatóak a két évvel ezelőtt megálmodott fegyverek. Rámutatott: mindezt úgy, hogy 2010-ben gyakorlatilag a semmiből kellett elkezdeni újjáépíteni azt a hadi- és védelmi ipart, amelynek első eredményeit ma láthatjuk. Az új magyar fegyvercsalád kapcsán a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos megjegyezte: a nemzetközi szabadalmakra is alkalmas újításokkal rendelkező konstrukciók nem csak itthon, de külföldön is nagy elismerést váltottak ki a különböző szakmai körökben. Kiemelte: a napjainkban is érzékelhetően villámgyorsan változó biztonságpolitikai környezetben létfontosságú mindent megtennünk saját biztonságunk garantálása érdekében.

(honvedelem.hu)