![](https://cdn.kormany.hu/uploads/media/2/21/213/213fb9b7eada7c7e519b39bac346cbbf1774e12b_fhd_1920_w3h2.jpg)
![](https://cdn.kormany.hu/uploads/media/2/21/213/213fb9b7eada7c7e519b39bac346cbbf1774e12b_fhd_1920_w40h23.jpg)
A miniszter kiemelte, hogy az esemény a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenye. A megmérettetésen használt 100 pontos bírálói rendszer széles és mély lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiválasztására. A versenyre nevező kereskedelmi főzdék, bérfőzdék, bérfőzetők és főzőmesterek, magánfőzök kiváló minőségű pálinkákkal és párlatokkal neveztek idén is, méltón képviselve mindazt, amit a verseny neve, a Quintessence szó jelent - legjava, a lényege, a netovábbja valaminek, tette hozzá.
Nagy István arról is beszélt, hogy a pálinkafőzés nagy múltra tekint vissza hazánkban. Mára eljutottunk a minőségi pálinkákhoz, a táji pálinkák feléledéséhez, az újra sokszínű és sokízű pálinkakultúrához. A jó pálinka nemcsak nemes ital, de valódi gazdasági érték. A főzdék munkát, megélhetést adnak, közben pedig fejlesztenek, újabb és újabb innovatív megoldásokat keresnek, hogy biztosítsák a minőséget. Sőt, nekünk, magyaroknak a pálinka sokkal többet jelent, mint puszta gazdasági tényező. Része a kultúránknak, a nemzeti identitásunknak, ahogyan az olaszoknak a grappa, a skótoknak a whisky vagy a görögöknek az ouzo, mutatott rá a tárcavezető.
![](https://cdn.kormany.hu/uploads/media/a/a5/a59/a590d74da423830ba1c18f0c5585f0e3659eb464_fhd_1920_w3h2.jpg)
![](https://cdn.kormany.hu/uploads/media/a/a5/a59/a590d74da423830ba1c18f0c5585f0e3659eb464_fhd_1920_w40h23.jpg)