Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban arról beszélt, ez egész Európában az első vagy második legjobb arány, Magyarország védettebb és biztonságosabb, mint a többi ország. Ennek köszönhetően újabb lépést tehetünk a járványügyi korlátozások feloldásában.

Amint az oltottak száma eléri az ötmilliót, a következő intézkedések lépnek életbe:

- megszűnik a kijárási tilalom;
- az üzletek és a vendéglátó helyiségek kötelező zárási időpontja is megszűnik;
- eltöröljük a közterületi maszkviselési kötelezettséget;
- szabad a sport a közterületeken, akár egyéni, akár csapatsportról van szó;
- magán és családi rendezvény 50 fő részvételével korlátozás nélkül, lakodalom pedig akár 200 fővel is megtartható;
- ha szállodában vagy étteremben tart valaki magán vagy családi rendezvényt, például lakodalmat, akkor a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni, hogy a rendezvényen résztvevőket elkülönítse, tehát külön teremben kell ezt megoldani;
- zárt téri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára tartható, illetve látogatható;
- szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható;
- zenés, táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható;
- zárt térben szervezett kulturális és sportrendezvényekre a 16-18 éves korosztály tagjai saját jogon, felnőttek nélkül is mehetnek, amennyiben be vannak oltva.

Továbbra is szükséges a készültség

Az operatív törzs péntektől készenlétbe került. Annak fenntartása azért indokolt, mert hárommillió felnőtt még nincs beoltva Magyarországon, a határok mentén - Szerbiát kivéve - mindenhol sokkal alacsonyabb a beoltottság, illetve figyelni kell arra, hogy a Magyarországon használt vakcinák az új mutánsokkal szemben is védenek-e.

Magyarországnak van elég vakcinája

Magyarországon az eddig már beadott oltásokon felül raktárban vagy megrendelés alatt Pfizerből 7,3 millió, Modernából 1,2 millió, Janssenből 4 millió, AstraZenecából - aminek a sorsa még bizonytalan - pedig 4,7 millió oltóanyag van. A kínai és az orosz vakcinákat nem számítva is elegendő van ahhoz, hogy 2021-ben és 2022-ben be tudjuk oltani a magyarokat akkor is, ha kell egy harmadik vagy akár negyedik adag.

Hazánk önellátó akar lenni az oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a saját gyárunk. A tervek szerint a magyar fejlesztésű vakcina 2022 második felében elkészül és gyártani tudjuk. Mintegy 120 milliárd forintba kerülne újabb vakcinákat rendelni külföldről, de a beszerzések már megtörténtek, a hazai gyártással pedig garantálni tudjuk minden magyar biztonságát, évtizedekre is.

(kormany.hu)