A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a növekedéshez alapot ad, hogy a kormány a háborús helyzetben is megvédte a munkahelyeket, továbbra is rekordszinten van a foglalkoztatottság, a munkanélküliség szintje az egyik legkedvezőbb az Európai Unióban.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A fokozatosan enyhülő áremelkedések következtében a mérséklődő kamatkörnyezeti nyomás és a növekvő reálbérek helyreállítják hazánk belső keresletét, támogatva ezzel a gazdasági növekedést – jelentette ki előadásában a tárcavezető. Hozzátette: a foglalkoztatottak száma továbbra is a 4,7 milliós szint körül alakul, a bővülés legfontosabb hajtóereje a versenyszektor növekvő munkaerő-kereslete. Emellett a munkanélküliségi ráta nemzetközi összehasonlításban változatlanul alacsonynak tekinthető – fűzte hozzá. Mint mondta: a növekedést erősítheti az Európai Unió legmagasabb beruházási rátája, ezen felül a külkereskedelmi egyenleg rekordot dönthet 2023-ban.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A pénzügyminiszter leszögezte: a kormány fenn kívánja tartani a fiskális szigort, tovább csökkenti az államháztartási hiányt, ugyanakkor zajlik az idei 3,9%-os hiánycél felülvizsgálata. Varga Mihály hozzátette: a kormány elkötelezett abban a tekintetben, hogy jövőre a parlament által elfogadott 2,9%-os hiánymutatót érjünk el, cselekvőképes kormány van Magyarországon, amelyik ha szükséges, akkor intézkedéseket képes hozni. A tárcavezető leszögezte: a hazai bankrendszer 2023 első félévében rekord nyereséget realizált, amely jelentős része az MNB kamatkifizetéséből származik.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Az orosz-ukrán háború és a nemzetközi szankciók miatt felértékelődött a kiszámíthatóság, a veszélyek korában egyre nagyobb fontossággal bír a stabilitás, ezért az ellenálló képesség erősítésére lehetőség az Európai árfolyam-mechanizmus rendszerébe való belépés is – mondta a miniszter. Mint fogalmazott: ennek célja, hogy az euró bevezetésére való felkészülés jegyében csökkentse az árfolyam-ingadozást.

(Pénzügyminisztérium)