A harckocsizók napjával egybekötött zászlószalag adományozási ünnepségen a honvédelmi tárca vezetője emlékeztetett arra: elvekre, fegyelemre, következetes parancsnoki munkára és egymás kölcsönös tiszteletére van szükség a feladatok ellátása során.

„E zászlószalag a bizonyítéka annak, hogy mindez sikerült önöknek.” A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái és honvédelmi alkalmazottai jelszavukhoz hűen minden nehézség és kihívás dacára az elmúlt évtizedekben hittel és becsülettel végezték hivatásukat, védték hazánk biztonságát. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szót ejtett a hazánkat érintő biztonsági kihívásokról is. Ezzel kapcsolatban leszögezte: egy modern hadsereg elképzelhetetlen erős, ütőképes páncélos erő nélkül. „Önök az erő, aminek a legvastagabb falakon is át kell tudni mennie, ha Magyarországról van szó.”

A honvédelmi miniszter rámutatott arra, hogy a honvédségnek most ott a helye, ahol a legnagyobb a nyomás: a falakon, a bástyákon. „Ezért rendeltem el a haderő készenlétének növelését. Hiszünk és bízunk önökben. Ez ösztönözze önöket kiváló, pontos és fegyelmezett szolgálatra.” A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország a béke pártján áll és ez az álláspont nem változott. „A békéhez viszont meg kell erősítenünk az ország védelmi képességét, valamint fel kell gyorsítani a haderőfejlesztés folyamatát” – jelentette ki. A honvédelmi miniszter elmondta azt is, hogy a tatai laktanyában is nagyszabású épületfelújítási és más infrastrukturális fejlesztések zajlanak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról is szólt, hogy a közeljövőben negyvennégy darab új Leopard 2A7 típusú harckocsi kerül a harckocsizó zászlóaljhoz.

„Az első harckocsi beérkezése 2023 júniusban várható, a továbbiakat pedig 2023-2025 között szállítják. A régóta várt PzH 2000-es önjáró lövegek első darabjai pedig már idén megérkeznek. Ezzel végre helyreállítjuk a 2004-ben felszámolt egyik legfontosabb szárazföldi fegyvernemi képességet” - közölte.

A tárcavezető ugyanakkor leszögezte: önmagukban a technikai fejlesztések nem sokat érnek, kellenek hozzá a jól felkészült, kiképzett és megbecsült katonák.

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban az úgynevezett nehézfegyvernemek, így a harckocsizók fejlesztése is nagyon komoly prioritást élvez” – fogalmazott válaszbeszédében Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka. A hamarosan érkező új harckocsikkal kapcsolatban hangsúlyozta: történelmi jelentőségű, hogy egy harcjárműnek saját nemzeti azonosítója van. Emlékeztetett arra is, hogy a harckocsizászlóalj az elmúlt években részt vett minden olyan feladatban, amelynek a Magyar Honvédség része volt, így határaink védelmében, a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemben és a missziós feladatokban egyaránt.

Ezt követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf, valamint Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese kiemelkedő szakmai munkáért adtak át elismeréseket. Lőrincz Gábor dandártábornok Klapka-gyűrűt adományozott Horváth Sándor alezredes, a 11. Harckocsizászlóalj parancsnoka részére. A vendégek ezt követően megtekintették a tatai lövészdandárnál rendszeresített harcjárművek statikus, valamint a Leopard 2A4HU harckocsik dinamikus bemutatóját.

(honvedelem.hu)