A magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak és a kormány határozott lépéseinek köszönhetően Magyarország még válságok idején is képes ellátni magát jó minőségű, és kellő mennyiségű élelmiszerrel. A vállalkozás 3,3 milliárd forintos beruházását 1,2 milliárd forinttal segítette a kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretében. Az elhúzódó háború nemcsak az ország fizikai biztonságának és energiaellátásának fontosságára, hanem az élelmiszerellátás biztonságára is ráirányította a figyelmet, és igazolja a kormány politikáját.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormány jól döntött, hogy stratégiai ágazatnak tekintette a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, ennek köszönhetően a magyar mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt 12 évben majdnem 30 százalékkal emelkedett. A miniszter rámutatott: míg 2004-2010 között az élelmiszergazdaság zsugorodása 16 százalék volt, addig ma már a kiskereskedelemben a hazai élelmiszerek aránya 70 százalék felett van.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Az a cél, hogy a magyar termékek arányát tovább növeljük – szögezte le a tárcavezető. Varga Mihály azt is kiemelte, hogy az ágazat teljesítménye idén is növekedhet, az év az első negyedévben a mezőgazdaságban 20 százalékkal, az élelmiszeriparban pedig 9 százalékkal emelkedtek a beruházások. A miniszter emlékeztetett: a jövő évi költségvetés megvédi a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családokat és a magyar emberek biztonságát. A büdzsé továbbra is támogatja a munkahelyek létrejöttét és megtartását. Ezért a munkát terhelő adók továbbra is alacsonyak maradnak – szögezte le a tárcavezető. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

A miniszter ismertette: a Kecskeméti Konzerv Kft. a magyar mezőgazdasági termékek – kiemelten a zöldborsó és a csemegekukorica – feldolgozásában vállal igen fontos szerepet, termékeinek több mint 90 százalékát exportálja, piacvezető gyártók közé tartozik Európában és Magyarországon is.

(Pénzügyminisztérium)